Joulukalenteri 10. luukku: Älyttömät jouluperinteet

Jouluperinteissä on sellainen jännittävä piirre, että omat perinteet ovat hyviä ja järkeviä, muiden perinteet yleensä tyhmiä tai vähintäänkin omituisia. Tässä luukussa Terikset paljastavat omituisimmat tietämänsä jouluperinteet (ja hieman paheksuvat toisiaan).

Miia: Siis esimerkiksi se, että maksalaatikko olisi jouluruoka! Ovathan kaikki suomalaiset jouluruoat vähän ankeita, mutta että MAKSALAATIKKO.

Lotta: No niinpä! Ja että jotkut menevät jouluaattona ILLALLA saunaan. Jouluna kuuluu saunoa aamulla!

(Miia huomauttaa, ettei kyllä rupea aamuyöstä lämmittämään kertalämmitteistä kiuasta, mutta että ennen syömistä on joka tapauksessa saunottava.)

Miia: Tai sitten se, että jouluna pannaan ykköset päälle. Tai jotkut on kuulemma koko joulun pyjamassa. Täh? Mulla on ainakin ihan normaalit vaatteet päällä.

Sofia: Jouluna pitää olla mukavat juhlavaatteet.

(Muut myöntävät, että tämä on ihan hyvä kompromissi.)

Sofia: Enkä tajua perinnettä käydä jouluna hautausmaalla. Vainajien palvonta on outoa, eihän niitä kiinnosta, käykö siellä vai ei.

Miia: Me kyllä käydään. Siellä on hienon näköistä ja hautausmaat on kiinnostavia.

Kiinnostavimmat hautausmaat löytyvät kyllä Islannista!*

Sofia: No joo, kyllä me käytiin silloin, kun ei oltu jouluna Helsingissä. Mutta ei täällä tule käytyä. Osa porukasta on Hietaniemessä, osa Malmilla ja Honkanummella. Valitse siitä sitten.

Miia: No joo, en mäkään Helsingissä käy, kun ei täällä ole sillai tuttuja ruumiita. Lappeenrannassa vaan.

Lotta: Mäkään en yleensä käy haudoilla. Silloin kun oli koiria, käytiin aina koirien jouluhartaudessa.

Miia: Lahjojen jakamiseen liittyy kyllä myös kummallisia perinteitä. Esimerkiksi, että kaikissa lahjoissa on pakettikortti, missä on joku värssy, missä on vihje paketin sisällöstä. Ei kai siinä mitään vikaa sinänsä ole, mutta kauhea stressi tulee tommostenkin keksimisestä.

Lotta: Hirvee homma ruveta jotain värssyjä väsäämään. Ja olen kuullut että näitä sitten luetaan ja arvuutellaan YKSITELLEN, kun avataan lahjoja. Että iloista joulua sitten itse kullekin.

Entäpä te, hyvät lukijat, mihin pönttöihin jouluperinteisiin olette itse törmänneet? Vai oletteko kenties niitä, jotka syövät ensin maksalaatikkoa, menevät sitten saunaan ja saunan päälle lausuvat pakettivärssyjä?

*Aloituskuva: Saarioisten 2,7 kilon laktoositon maksalaatikko, Saarioinen Oy

*Hautausmaakuva: Bryan Ledgard/CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Previous

Milloin viimeksi

Next

Joulukalenteri 12. luukku: Gävlen olkipukki

1 Comment

  1. Taru

    Pistän vielä asteen paremmaksi (pahemmaksi?) tuon maksalaatikon, kun meidän joulupöydässä on lauantaimakkaraa jota syödään maksalaatikon tai porkkanalaatikon kanssa 😀 Saunaan ei toki mennä illalla eikä lueta pakettivärssyjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén