Älä usko mitään muuta

Lauantainen Älä laihduta -päivä meni, ja ehkä unohtui. Taas ahdistaa se miltä näyttää, ja ne muotit, joita ei täytä.

Aluksi minun ei pitänyt kirjoittaa tästä. Ajattelin, että olen sanonut aiheesta jo kaiken. En keksinyt mitään uutta kulmaa. Enkä mitään uutta tapaa kertoa, että sinä olet ihan tarpeeksi hyvä jo nyt, että sinun ei tarvitse näyttää joltakin tai olla jonkin kokoinen.

Minulla on kymmeniä tarinoita siitä, kuinka minä itse olen kokenut itseni väärän kokoiseksi tai väärän muotoiseksi. Vielä paljon enemmän on tarinoita siitä, kuinka joku muu on kokenut minut vääränlaiseksi. Niiden toistaminen tässä voisi toki auttaa samaistumaan.

Valitettavasti minulla ei ole yhtä selkeää samaistuttavaa kertomusta siitä, kuinka pääsin yli kaikista niistä tarinoista. Voisin kertoa kaikenlaista.

Voisin kertoa, että äitiäni ei kiinnostanut ulkonäkö tai kuinka en koskaan lapsena saanut barbeja niiden tarjoaman “vääristyneen vartalomallin” takia.

Voisin kertoa, että osa ihmisistä lapsuudessani piti minua uskomattoman ihanana. Ja kuinka riippumatta niistä, jotka eivät pitäneet, päädyin uskomaan ensin mainittuja. En helposti, en suorilta, mutta ehdottomasti pohjimmiltani.

Voisin kertoa, kuinka kerran joku rakasti minua niin, että mikään sen jälkeen ei ole voinut horjuttaa käsitystäni itsestäni. Voisin kertoa, kuinka kerran joku satutti minua niin, että millään ulkoisella ei sen jälkeen ollut mitään väliä.

Voisin kertoa, miltä tuntui kun tein ensimmäisen spinnin ja invertin tankotanssitangolla. Siitä, kun ensimmäisen kerran juoksin 25 minuuttia, tai viisi tuntia. Tai sen, että olen ollut kolmesti raskaana, synnyttänyt kolme vuorokautta ja imettänyt kolme vuotta. Ja kuinka tämän kaiken jälkeen en ole suostunut uskomaan mitään muuta kuin sen, että kroppani on mieletön ja uskomaton.

Voisin kertoa kaikenlaista. Mutta mitä oikeasti haluaisin, on se, että sinä voisit uskoa saman.

Sinun kroppasi on mieletön ja uskomaton. Älä ikinä suostu uskomaan muuta. Älä hetkeäkään.

*
Jutun kuvat on otettu Ihana Elämys Oy:n järjestämissä Älä mahdu muottiin -ennakkokuvauksissa. Kaikille avoimissa kuvauksissa pääsi viime viikolla kuvauttamaan itsensä alastomana mallinukketorson kanssa. Projektin on määrä saada jatkoa, joten jos nyt ei päässyt mukaan, kannattaa pysytellä kuulolla!

Previous

Arvaa kenen avaimet?

Next

Euroviisujen aakkoset

1 Comment

  1. Lukija

    Sun tekstit on kiinnostavia mutta kuvissas esineellistät itseäs jatkuvasti enemmän (oon lukenu blogia vuosia). Ehkä se johtuu somekulttuurista, jossa pyörit niin vahvasti, ja jossa on nykyään aivan normaalia, siis tilastollisesti normaalia eli todella yleistä, julkaista itestään todella paljastavia ja seksikkäitä kuvia. No mikä siinä on ongelma? No se, että siitä tulee normi, että naisen kuuluu postata paljastavia kuvia ja mitata niiden somesuosiolla arvoaan. No se, että vartalonsa näyttäminen vähissä vaatteissa tai ilman vaatteita on oikeesti intiimi asia ja jos ihminen tekee sitä jatkuvasti somessa, hänen on pakko kovettaa itsensä arvostelulle ja hukata tilanteen herkkyys todellisessa maailmassa. No se, että kaikkia mahdollisia ideoita/asioita myydään esineellistetyillä naisvartaloilla, olkoon sitten terveyttä tai kuntoiluvälineitä tai autoja tai joogaa tai itsensä rakastamista. Kuvat vähäpukeisista naisista on ne huomionkerääjät tuotteelle/aatteelle/millelie ja nämä kuvien naiset lakkaavat olemasta yksilöitä, persoonia, ihmisiä. Ja se, että vähäpukeisten kuvien rankkaaminen ja arvostelu on somessa todella raakaa, ja se on kurja kulttuuri naisille kasvaa: pitäisi julkaista itsestään kuvia, joissa paljastaa itseään epämiellyttävän intiimisti saadakseen hyväksyntää, ja samalla väistämättä esineellistää itsensä seksiobjektiksi ja vielä pitäisi kestää arvostelu, pilkka ja objektivoivat kommentit. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Olet viestinnän ammattilaisena onnistunut tekemään bloggaamisesta työsi, mutta kaikki keskivertoliisat eivät siinä onnistu, ja heille pitäisi jotenkin selittää, että itseasiassa postaamalla itsestäsi kuvia bikineissä juomassa kaljaa vain halvennat itseäsi. Olet kirjoittanut tästä, muistan sen, ja ehkä olemme asioista vain eri mieltä. Halusin silti kommentoida, koska oon huolissani luomastasi kulttuurista ja myös vähän sinusta: ootsä ihan ok kun julkaset niin paljon kuvia, joissa objektivoit ittees aika reilusti? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén