Älä setä selitä

Kysymättä annettuja neuvoja, itsestäänselvää tai jopa virheellistä tietoa ja alistavaa kohtelua. Miten toimia, kun joutuu setäselittämisen kohteeksi?

Kuten varmaan tiedätte, minua ärsyttää tässä maailmassa kovin moni asia. Viime aikoina olen ollut erityisen käärmeissäni setäselittämisestä. Siis siitä, että joku tulee neuvomaan, ohjeistamaan tai pätemään yllättäen ja pyytämättä eikä ota kuuleviin korviinsakaan sitä, että selittämisen kohde saattaisi tietää asiasta jotakin – tai, luoja paratkoon, enemmän kuin setä itse.

Mitä olen naisten kanssa jutellut (eikä tämä ole pelkästään nuoria naisia koskeva juttu, sillä setäselittäminen ei katso alentuvan kohtelun kohteen ikää), taktiikoita setäselittäjien kanssa toimimiseen on kaksi: myötäily tai vastaan käyminen.

Ehdottomasti yleisintä on myötäillä, vaikka sisällä kiehuu. Moni kokee tämän helpoimmaksi vaihtoehdoksi: ottaa vastaan itsestäänselvää tai jopa virheellistä tietoa (ja usein kohteen omalta erityisalalta joka ei ole sedän erityisalaa) ja nyökkäillä muka-kiitollisena, jotta pääsee tilanteesta eroon mahdollisimman nopeasti.

Setäselittäminen ei katso aikaa tai paikkaa. On toki tilanteita, joissa neuvot ovat tarpeen, mutta usein ei ole kyse siitä että joku pyytäisi neuvoa vaan siitä että setä tekee juuri niin kuin setää itseään huvittaa eikä edes pysähdy miettimään miltä se mahtaa tuntua vastaanottajasta. Vähän siis samanlainen logiikka kuin seksuaalisessa ahdistelussa: jos on itselle ihan mahdotonta ymmärtää mikä on okei ja mikä ei (“saako naisille edes sanoa päivää tätä nykyä?”), on parempi olla sanomatta tai tekemättä yhtään mitään.

Oudoin setäselittämistilanne, joka itseeni on kohdistunut, tapahtui kerran uimahallissa. Olen hyvin alkeistason vapaauimari ja harjoittelin liukumista ja potkua ja perusasioita. Olin uimassa mieheni kanssa, ja hän antoi joitakin vinkkejä parempaan tekniikkaan koska olin niitä häneltä myös pyytänyt. Tullessani takaisin yhdeltä kierrokselta huomasin että joku vieras setä selitti vilkkaasti jotain miehelleni.

Mies: “Käski minun kertoa sinulle, että keskity siihen että pidät kyynärpäätä tässä ja tässä kulmassa kun nostat sen pois vedestä.”

Setäselittämisen uusi ulottuvuus! Älä neuvo naista itseään vaan neuvo toista miestä, joka voi sitten neuvoa naista! Tästä voisi jo antaa jonkinlaisen palkinnon.

En sanonut mitään neuvoista, en miehelle (jonka kanssa todettiin että jos potkiminen ja hengittäminen on vaikeaa, on turha keskittyä yksityiskohtiin) enkä sedälle. Joskus kuitenkin kannattaa pistää hanttiin. Tässä hyvä esimerkki oman työurani varrelta, kun lounastin työkontaktin kanssa:

Setä: “Ja sitten pitää muistaa että kun artikkeli jaetaan vaikka Facebookissa, niin sen postauksen tekstin pitää sopia hyvin linkattuun juttuun.”

Minä: (pitkään kestävä tonnin seteli -katse, jonka setä tulkitsee ilmeisesti niin että en ole koskaan saanut näin mullistavaa tietoa keneltäkään; taustaksi siis että olen tehnyt viestintäalan töitä 15 vuotta)

Setä: “Eli kun kirjoitat sitä postausta niin mieti että se teksti ja jutun otsikko sopivat yhteen.”

Minä: (tonnin seteli -katse muuttuu miljoonan seteli -katseeksi, jonka setä tulkitsee ilmeisesti niin, että janoan kiihkeästi lisää tällaista kullanarvoista tietoa häneltä)

Setä: “On tosi tärkeää että ihminen kiinnostuu siitä jutusta ja menee lukemaan sen.”

Minä: “Luuletko tosissaan että en tiedä tuota?”

Setä: (aidosti hämmentynyt katse, kuin universumissa olisi mennyt jokin uuteen asentoon)

Minä: “Mä olen tehnyt näitä duuneja ihan helvetin pitkään, eikä mulle tarvitse tulla kertomaan tuollaista.”

Setä: (hämmentynyt hiljaisuus ja nopea siirtyminen muihin aiheisiin)

Moni sanoo, että ei viitsi ruveta käymään setäselittäjiä vastaan, koska siitä harvoin seuraa mitään hyvää. Sedissä on sellainen erikoinen piirre, että minkäänlaiset tosiasiat eivät heitä kiinnosta, eikä vastaan sanominen vähennä selittämisen määrää millään tavalla. Eräs kaveri tapasi sedän joka halusi vähän selittää miten perustulo toimii. Ja halusi selittää edelleen, vaikka kaveri kertoi että tietää kyllä koska on kirjoittanut aiheesta kirjan, koska setä kyllä tietää paremmin kuin alan asiantuntija.

Etenkin työkuvioissa setäselittäjiä vastaan nousemista arastellaan, sillä setä usein on korkeammassa asemassa ja voi pahimmillaan tehdä vastustelijan elämästä vaikeampaa, jos vastustelu oikein käy sedän itsetunnolle. Ehkä ei kannata mennä siihen pisteeseen että rakentaa barrikadin tuoleista työhuoneen ovelle etteivät sedät tule selittämään asioista joista eivät mitään ymmärrä kuten joskus ziljardi vuotta sitten työparin kanssa tehtiin (työparini oli lisäksi mies, eli setäselittäminen ei ole yksinomaan naisiin kohdistuva ongelma, vaan pohjautuu oletettuun valta-asemaan).

Mutta suosittelen yhtä kaikki pistämään hanttiin, ainakin välillä, jos ei muusta syystä niin huvin ja urheilun vuoksi. Joskus, joskus, joku setä saattaa jopa muuttaa käytöstään kun sen nostaa esille. Seuraavan kerran kun puhuttiin tuon edellisen tarinan sedän kanssa työasioista, kävi näin:

Setä: “Ja sitten on tärkeää… tai no, mitä minä sitä sinulle kerron, kyllähän sinä tiedät.”

No niin perkele tiedänkin.

 

 

 

Previous

Puuterimainen aurinkosuoja – onko tässä vastaus kaikkiin toiveisiini?!

Next

Oletko urheilussa generalisti vai spesialisti?

1 Comment

  1. Hengitä välillä. Esimerkkisi voidaan tulkita ystävälliseksi small talkiksi yhtä lailla kuin miksi tahansa muuksi.

    Pidin vähän huvittavana sitä että itse räpsähdit toisen kimppuun sen jälkeen kun olet luonut melko lailla kiusallisen tilanteen tuijottamalla tonnin sedels-ilmeellä ilman minkäänlaista muuta vastareaktiota. Oletatko että toiset jatkuvasti pystyvät lukemaan ajatuksesi ja vain sinulla on oikeus toimia välittämättä siitä miten toisista tuntuu?

    Sanottakoon vielä että on noita tätiselittäjiäkin olemassa ihan yhtä lailla kuin setäselittäjiä. Kummasti vaan ainoastaan asian toisesta puolesta on syntynyt internetin kaikukammiossa sukupuolisidonnainen syyllistämisilmiö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén