“Päätettiin poikien kanssa että…”

“Sä olet yllättävän fiksu ja hauska naiseksi.”

“Keitäs tyttö kahvit.”

“Tosi hyvä että meillä on tyttö tässä mukana niin muistetaan ottaa naisnäkökulmakin huomioon.”

“Sä tiedät tästä yllättävän paljon naiseksi.”

“Ihan hyviä vinkkejä mutta kyllä mä mieluummin kuulen ne mieheltä.”

“Tää on se meidän naapurifirman Lotta josta kerroin, se jolla on hyvä perse.”

“Ai suako mä olin tulossa tapaamaan? Anteeksi, mä luulin että sä olet respan tyttö.”

***

On suuri ilo ja etuoikeus elää ajassa ja yhteiskunnassa, jossa naiset saavat pitkälti päättää itse omista tekemisistään, olemisestaan ja kehostaan, mutta en hetkeksikään suostu uskomaan että tasa-arvo olisi valmis. Yllä olevat sitaatit ovat esimerkkejä siitä, millaista ahdistelua, tytöttelyä ja sukupuoleen perustuvaa vähättelyä olen saanut kohdata. Ja monet vielä töissä alalla, jota yleensä pidetään esimerkillisen tasa-arvoisena ja asenteiltaan edistyksellisenä.

Tässä vaiheessa yleensä joku haluaa keskeyttää ja sanoa: “Mutta enhän minä ole tuollainen! Minusta naiset ovat ihania!”

Niin. Se onkin ongelman toinen puoli ja syy siihen, miksi en erityisemmin pidä tavasta jolla naistenpäivää tupataan juhlia. Somekanavani ovat tänään täyttyneet lukuisista postauksista, joissa kerrotaan kuinka upeita, ihania, rohkeita, vahvoja, älykkäitä ja mitä lie naiset ovat.

Naisten nostaminen jalustalle yksinomaan naiseutensa vuoksi on vain toisenlainen, sosiaalisesti hyväksyttävämpi tapa tuoda esille naisten lähtökohtaista toiseutta. Nainen on kuin myyttinen yksisarvinen, jotakin tosi ihanaa, mutta pohjimmiltaan erilaista kuin mies, tuo ihmisyyden perusyksikkö.

Usein tasa-arvon epäkohtia esiin ottaessa keskustelukumppanini ovat vedonneet tähän, että itse asiassa he pitävät naisia lähtökohtaisesti parempina kuin miehiä. Että he eivät ole vain tasa-arvoisia, he ovat enemmän kuin tasa-arvoisia koska niin kovasti rakastavat näitä pörröisiä fantasiaolentoja.

Ei, naiset eivät ole upeita, rohkeita, voimakkaita ja ihania. Ihmiset ovat. Tai siis jotkut ihmiset. On kivoja ihmisiä, ärsyttäviä ihmisiä, rohkeita ihmisiä, pelkureita, voimakkaita, heikkoja, hauskoja ja vähemmän hauskoja.

Jos minua ei haluta mukaan päätöksentekoon, haluan että se on sen vuoksi että olen tyhmä enkä tiedä asiasta mitään. Tai jos minun mielipidettäni arvostetaan, haluan että sitä arvostetaan siksi että minulla on näkemystä ja osaamista. Sillä, olenko nainen vai en, ei pitäisi olla asian kanssa mitään tekemistä.

Photo by mark glancy from Pexels