Lomareissu tiedossa? Pitäisikö pitää treenirutiinista kiinni? Vai pistää läskiksi, lomalla kun kerran ollaan?

Penangin luonnonpuistossa. 34 asteen lämpö ja sataa lähentelevä kosteusprosentti tekivät kävelystäkin melkoisen urheilusuorituksen.

Itse hoidan treeniasiat reissussa vasemmalla kädellä: yritän olla aktiivinen mutta olla kuitenkaan stressaamatta liikaa kunnon ja gainsien rapistumisesta. Koska loma on lomaa, ei kannata tuntea liian huonoa omatuntoa treenaamisesta tai pitää yllä supertiukkaa regiimiä (ammattilaiset ja tosissaan treenaavat ovat asia erikseen, nyt puhutaan meistä keski-ikää lähestyvistä pulliaisista). Toisaalta taas olen itse niin levoton, että jos en liiku, tulen helposti huonolle tuulelle enkä ole enää kivaa matkaseuraa, joten pieni huhkiminen myös rauhoittaa.

Lomamatkoilla tulee yleensä käveltyä todella paljon, joten kevyttä liikkumista tulee luontaisesti runsaasti. Lisäksi yritän aina mahduttaa mukaan muutaman luontoelämyksen, sillä mikä olisikaan parempi tapa nähdä uusia paikkoja ja samalla purkaa tarvetta liikkumiseen. Nyt viimeisimmällä reissulla Malesiassa kävelimme helposti kymmenestä kahteenkymmeneen kilometriä päivässä kaupunkeja tutkiessamme. Teimme myös pari päiväretkeä: yhtenä päivänä haikkasimme Penangilla 700 nousumetrin verran viidakossa ja toisena kikkailimme viidakon halki ihmettelemään asuttamattomia biitsejä.

Hotellin salilla Georgetownissa. Päivän treeninä alkulämpät juoksumatolla, 5 kierrosta leuanvetoja, punnerruksia ja kyykkykä sekä 20 minuutin venyttely.

Kuntoa voi onneksi ylläpitää helposti reissun päälläkin. Hotellien kuntosalit ovat yleensä melko ankeita ja täynnä kiikkeriä laitteita joilla voi ainoastaan heittää vesilintua, mutta pientä kekseliäisyyttä käyttämällä pienelläkin salilla pystyy tekemään hyvää ylläpitävää treeniä. Malesiassa kävin useamman kerran salilla juoksemassa matolla ja tekemässä kehonpaino- ja käsipainojumppaa. Koska hotellisaleilla ei pääsääntöisesti ole ikinä ketään muuta paikalla, tein myös surutta salilla liikkuvuustreenit. Olen syksystä asti tilannut Romwodin päivittäiset venyttelytreenit, joita sitten seurasin netin ylitse kännykästä.

Treenilomat ovat sitten eri asia, silloin fokus on liikkumisessa. Mutta vaikka tarkotus olisikin jumppailla tai juosta paljon, ei kannata unohtaa hyvin syömistä ja hauskanpitoa, tietenkään. Parhaita reissumuistojani onkin esimerkiksi Teristen hupimatka Itävaltaan, jossa onnistuneesti yhdistyivät fyysiset seikkailut, kulinaariset elämykset ja naku-uintikeikat satama-altaassa.

Päiväretkellä Penangin kansallispuistossa. Lippis saatu Buffilta, aurinkolasit Gloryfylta ja reppu Haglöfsiltä.

Entä jos on reissussa työn takia? Päiväkeikkoja pidemmillä työmatkoilla yritän aina ehtiä käymään lenkillä tai vierailemassa paikallisella crossfit-salilla, jos vain aikataulu sen sallii. Te ketkä töiden takia reissaatte varmasti sen tiedättekin, että työmatkat harvoin ovat matkoja siinä mielessä että ikinä ehtisi nähdä tai tehdä mitään muuta kuin kokoushuoneita ja lentokenttiä tai tehdä muuta kuin naputtaa päivän normiduunit alta pois pitkän päivän jälkeen hotellilla. Jos aikataulu on ihan mahdoton, ei kannata yrittää tunkea mukaan myös treeniä.

Miten teillä? Pidättekö yllä samaa rutiinia, unohdatteko treenin kokonaan vai yritättekö etsiä lystinpidon ja treenin tasapainoa?