Lukematta paskaa!

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Suomi kuuluu maailman lukutaitoisimpiin maihin ja se on kuulkaa hieno juttu! Kannattaa siis lukea, lukematta on ihan paskaa! Päivän kunniaksi esittelemme Teräsmeduusojen suosikkikirjoja ja lukutottumuksia.

Mitä luet juuri nyt? Entä seuraavaksi?

Sofia: Viimeksi luin Katarina Wennstamin Tahran, joka kertoo prostituutiosta, pahuudesta ja siitä että ihmiset eivät aina ole sitä miltä näyttävät. Seuraavaksi luen Margaret Atwoodin Ryövärimorsiamen, joka kertoo suhteista, pahuudesta ja siitä, että ihmiset eivät aina ole sitä miltä näyttävät. Kunhan kerkiän kirjakauppaan, luen Kjell Westön uusimman Rikinkeltainen taivas, joka kertoo ainakin siitä, että ihmiset eivät aina ole sitä miltä näyttävät. Kyllä, tässä on teema.

Lotta: Tällä hetkellä luen Joel Dickerin Baltimoren sukuhaaran tragedia -romaania, Joni Jaakkolan Väkevä elämä -kirjaa sekä läjää muita opuksia. Sängyn vieressä on iso pino kirjoja, joita luen fiiliksen mukaan.

Seuraavaksi ajattelin lukea työkaverin suosituksesta vapaasukelluksesta kertovan kirjan. Olen myös miettinyt palaavani teinivuosien suosikkini Angela Carterin tuotannon pariin.

Nina: Luen Solzhenitsynin Syöpäosasto 2:ta ja Agatha Christien Död mans fåfängaa. Päätin petrata ruotsiani lukemalla, mutta eteneminen on hidasta.

Miia: Yuval Noah Hararin kirjaa Homo Deus. Saman miehen Homo Sapiens oli ehkäpä paras viime vuonna lukemani kirja, ja myös Homo Deus alkaa oikein lupaavasti. Käsitellään ihmiskunnan tulevaisuutta isolla kouralla. Luen muutenkin nykyään lähinnä tietokirjallisuutta, tiedä sitten mistä sekin kertoo. Minulla on yleensä kesken useampia kirjoja, mutta seuraavaksi aion aloittaa Greg Everettin Olympic Weightlifting -kirjan, kuulemma alan paras teos! Ja ehkä jotain fiktiivistä vaihtelun vuoksi.

Miten ja missä luet?

Sofia: Nopeasti, ahnaasti, mitä vain, ja mieluiten matkalla. Kotona on vaikeampi keskittyä, kun aina löytyy jotain tehtävää.

Lotta: Luen illalla sängyssä. Jos en saa unta, hiippailen yöksi lukemaan olohuoneen lattialle. Kulkuneuvoissa on myös ihana lukea.

Nina: Luen iltaisin ennen nukkumaanmenoa, sängyssä. Yleensä lukuaika on max puoli tuntia, erityisesti jos yritän liikaa. Eli tuon Poirotin lainaa on ehkä pariin otteeseen jo uusittu.

Miia: Siis sen lisäksi, että luen paljon työkseni, luen aina syödessäni (jos olen yksin) sekä illalla sängyssä. Myös tyhjinä vapaahetkinä julkisissa kulkuneuvoissa (tosin kun yleensä liikun pyörällä, näitä hetkiä on vähänlaisesti). Parasta on lukea keskellä päivää, mieluiten ulkona (puistossa, rannalla tai terassilla). Nykyään luen ehkä eniten sähkökirjoja Kindlellä, mutta paperisetkin menee.

Anna joku kirjavinkki?

Sofia: Olitpa nähnyt HBO:n Handmaid’s Talen tai et, lue Atwoodin Orjattaresi, johon sarja perustuu. Aion kaivaa oman kappaleeni kellarista asap, ja sinä löydät uusintapainoksen kaupoista nyt. Luin kirjaa jatkuvasti 2000-luvun alussa, vaikka en silloin käsittänyt, miksi se kiehtoi minua niin paljon. Ninan ruotsinpetraukseen vinkkaan Martina Haagin omasta elämästä ammentavia teoksia kuten juoksukirjaa Heja Heja ja avioerokertomusta Det är något som inte stämmer.

Lotta: Jonathan Safran Foerin Extremely Loud & Incredibly Close sekä Bea Uusman Naparetki ovat jääneet kummittelemaan mieleen.

Nina: Viime vuosien mieleenpainuvimpia kirjoja ovat olleet Peter Reichin A Book of Dreams, joka olisikin oikeastaan kiva nyt lukea uudestaan, sekä koukuttava Nälkäpeli-trilogia. Nälkäpelejä tunnustan lukeneeni esim. bussipysäkillä.

Miia: Ainakin se ekassa kohdassa mainittu Hararin Homo Sapiens. Aivan erinomainen teos, pitäisi olla pakollinen kaikille lajin edustajille. Suomennoskin on mainio! Lisäksi suosittelen lukemaan jotain haastavaa, sillä aivojakin pitää jumpata. Vaikka popularisoitua fysiikkaa, jonkun massiivisen historiateoksen tai alimmassa kuvassakin pilkottavan Ulysseksen (olen siinä itse pysyvästi sivulla 122).

Mitä kirjoja sinä suosittelisit puolestasi Teräsmeduusojen lukulistalle?

Previous

Nousevat päivät, tummuvat yöt: arviossa Myrskyluodon Maija

Next

Bloggaaja paljastaa: kuumat sänkyvinkit

2 Comments

  1. Marja

    Edellisessä postauksessa Sofia kertoi Myrskyluodon Maija -musikaalista ja suosittelenkin Anni Blomqvistin Myrskyluoto kirjojen lukemista. Edelliskesänä istuin kahvilan terassilla luin ja itkin ja hymyilin ja siiryin mielessäni menneeseen aikaan Myrskyluodolle.

    • Sofia

      Joo ne pitää lukea! Oon ajatellut hakea samalla keikalla ku Westön mutta en vain ole saanut lähdettyä kaupoille vielä ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén