Tuoko urheilu ja treenaaminen energiaa elämään vai haittaako se sitä? Näillä seitsemällä kysymyksellä se selviää.
Alun perin testi on ilmeisesti erään brittiläisen pyöräilytallin työkalupakista, itse bongasin sen XC Partyn blogista, jossa maastohiihtäjä Ida Meriläinen kävi läpi omaa treenaamistaan. Seitsemän kohdan lista on tällaiselle harrastelijaurheilijallekin oivallinen työkalu, jos mietityttää onko treeni ottanut turhankin ison ja järkähtämättömän paikan elämässä.
1. Lisääkö urheilu ja liikkuminen elämänlaatuani?
Tällä hetkellä kyllä, ehdottomasti. Treeni on minulle paljon muutakin kuin fyysistä tekemistä: stressinpurkua, sosiaalisuutta ja uraan liittymättömiä tavoitteita.
2. Lisääkö urheilu stressikuormaa?
Tällä hetkellä ei. Saan sovitettua treenit hyvin muuhun aikatauluun, enkä myöskään murehdi jos joudun muiden menojen takia skippaamaan jumpat. Pahimmissa stressi- ja työuupumushetkissä oli pakko vähentää kuormitusta edes jostakin, ja nopeiten sitä sai vähennettyä treenistä.
3. Edistääkö urheilu stressinhallintaa?
Kyllä. Elämän eri osa-alueiden tasapaino vaatii myös treeniä, koska se on puhtaasti omaa itsekästä aikaa. Crossfitissä on pakko keskittyä vain käsillä oleviin juttuihin, ja juostessa taas pää saa askarrella omaan tahtiinsa.
4. Edistääkö urheilu hyvien ravitsemusvalintojen tekemistä?
Kyllä. Syön perusterveellisesti ja säännöllisesti, osaksi toki siksikin että silloin treenikin kulkee paremmin. Treenaaminen tuo myös tavallaan rentoutta syömiseen: tiedän että treenatessa kulutus kasvaa, eikä syömisen kanssa ole niin nökönuukaa. (Lisäksi “tein kovan treenin” on aina hyvä syy syödä paljon ja hyvää!)
5. Parantaako urheilu unen laatua ja määrää?
Tällä hetkellä kyllä. Jos elämän kokonaiskuormitus on kovaa, kovat treenit saattaavat haitata unta, minkä takia seuraankin tarkasti unta Ouralla. Tällä hetkellä palautuminen on hyvissä kantimissa, aina ei tosiaankaan ole näin ollut.
6. Antaako urheilu joustovaraa?
Kyllä. On tosi tärkeää, että elämän eri palikoita voi siirrellä joustavasti ja treenejä kiristää tai ruuvailla tarpeen mukaan. Vaikka kyllähän se joskus harmittaa, että joutuu siirtämään treenejä jonkun muun menon takia, mutta eipä se maailma yksiin skipattuihin treeneihin kaadu. Ja jos olo on huonosti palautunut, pitää treenien joustaa olotilan mukaan.
7. Pystynkö viettämään tarpeeksi aikaa itselleni tärkeiden asioiden parissa?
Kyllä. Treeni on yksi osa elämää, tärkeä mutta ei missään nimessä ainoa.
Vastaa