Pari päivää sitten paheksuimme toisten ihmisten typeriä jouluperinteitä. Niinpä tänään paljastamme omat suosikkiperinteemme.

Lotta: No ainakin Lumiukko pitää katsoa. Jostain syystä.

Miia: Se on kyllä hyvä, mutta en mä ole sitä moneen vuoteen muistanut. Enkä joulurauhanjulistustakaan. Se oli hyvä silloin, kun oli se ponteva lausuja. Mä en kyllä ole erityisen innokas perinneihminen.

Lotta: Se uusi Lumiukko on kyllä vähän outo. Mutta siinä on hyvä tunnari. Alkuperäisen tunnari (Walking in the Air) on kyllä ryöstöviljelty.

Nina: Mulle on jäänyt mieleen se kun telkkarin joulupukki vaihtui ja se uusi sekoili ekana vuonna. Mutta sittemmin se on petrannut.

Lotta: Ai se kuuma linja -pukki?

Nina: Joo. Kuoliko se original vai sairastui, en muista.

Lotta: Kosti Kotiranta kuoli. Tosin minä ja Miia muistamme hänet paremmin nimellä Kalenatti-katti. Oltiin yksi kesä yövahteina Lasten kalenoissa. Eli vahdittiin etteivät tanhuajalapset karkaile yöllä. Eli laskettiin patjoilla koulun rappusissa. Kunnes toisena yönä Ville-Eemelin isä tuli pilaamaan kaiken.

Nina: Sounds legit.

Miia: Se oli traumatisoivaa. Pidän kyllä yhä suurena ihmeenä että vietiin liuta niitä mukuloita uimaan eikä kukaan hukkunut.

Sofia: Musta se uusi pukki sekoilee edelleen.

Lotta: Sekoilisin kyllä itsekin. Joutuisit istuu koko aaton jossain hiostavassa pukkipuvussa kuuntelemassa kun lapset laulaa sulle telefoonissa joululauluja.

Lotta: Paavi ja messu on tärkeä osa joulua. Etenkin se ihmeellinen jeesusnuken veivaaminen eestaas.

Miia: Kyllä. Mitään en tajua mutta kovasti ihailen pontevuutta. Ja kun mä nyt olen ainakin kuus edellistä vuotta sen katsonut niin kyllä se voidaan perinteeksi laskea.

Lotta: Pitäiskö joku vuosi mennä paikan päälle?

Miia: KYLLÄ! Mehän joskus selvitettiinkin et miten sinne pääsis. Oli joku monimutkainen ”lähetä faksia kardinaalille” -tyyppinen prosessi.

Lotta: Joo nyt muistan. Spekuloitiin että olis isommat mahikset jos liittyis katoliseen kirkkoon.

Sofia: Varmaan teologina on joku etuajo-oikeus kans?

Miia: Siinä on vaan sit se, että eroon ei pääse ellei paavi erota. Mikä olis kyllä kova suoritus. Laittaisin CV:hen.

Lotta: “Suosikkibloggaajat saivat paavilta pannabullan – katso hauskat kuvat!”

Sofia: Käyttekö te tapsan tansseissa?

Lotta: Aikoinaan tuli käytyy jouluna baarissa näkemässä vanhoja tuttuja kotiseudulla. Joskus vierähtikin useampi päivä.

Sofia: Tavallaan kiinnostais tapsan tanssit niinku ihan tanssit.

Lotta: Sulla on oudot mieliteot.

Sofia: Tiedän.

Nina: Mulla on ollu tapana käydä kuopiossa eeppisellä baarireissulla joulupäivän iltana. Kuka voi bilettää tapsana kun seuraava päivä on arkipäivä?

Kuva Vatikaanista: Giuseppe Milo (CC by 2.0)