Pyöräretkiä pääkaupunkiseudulla: Tuusulanjärven ympäri

Olen kevään ja alkukesän mittaan tehnyt valtavasti pyöräretkiä Helsingistä lähiseuduille. Yhdeksi suosikeistani on noussut Tuusulanjärven kiertäminen.

Itse asiassa tykästyin seutuun niin, että poljin reilun viikon sisään kahdesti Tuusulanjärvelle.

Ensimmäisen kerran reititimme Miian kanssa osittaisen hiekkatieretken (vai pitäisikö nyt sanoa muodikkaasti gravel-retken) seuraavalla reitillä: Munkka-Keskuspuisto-Haltiala-Tuusulanväylä-Tuusulanjärvi-Järvenpää-Lahela-Ruotsinpyhtää-Silvolan tekojärvi-Keskuspuisto-Munkka. Kokonaismatkaa tälle reissulle tuli noin 90 kilometriä.

Seuraavalla viikolla ajoimme Kaisun kanssa asvalttipainotteisemman reitin, joka kulki hieman eri reittiä samoille hoodeille: Munkka-Viikki-Vanha Lahdentie-Järvenpää-tuntemattomaksi jäänyt maaseutu-Jokela-Järvenpää-Tuusulanjärvi-Tuusulanväylä-Vantaanjoen varsi-Viikki-Munkka. Tälle lenkille kokonaismatkaa tuli reilut 110 kilometriä.

Tuusulanjärven ympäri ajaminen osoittautui erinomaiseksi valinnaksi monellakin tapaa. Reittiä saa varioitua helposti, ja matkan varrelle osuu paljon kivoja maisemia ja hienoja asumuksia joita ihailla.

Jos ei ole tarvetta paahtaa täysillä, löytyy reitin varrelta paljon kiinnostavaa tutkittavaa. Miian kanssa kaikenlaisesta morbidista innostuneena pysähdyimme tietenkin hämmästelemään Aleksis Kiven ja Pekka Halosen hautoja pienellä hautuumaalla Tuusulanjärven viertä kulkevalla Kirkkotiellä sekä tutustumaan Aleksis Kiven kuolinmökkiin muutamaa kilometriä edempänä Rantatiellä. Matkalle osuvat myös muun muassa Halosenniemi ja Lottamuseo.

Ensimmäisen retken aikana elettiin vielä koronarajoitusten aikaa, joten tauko järjestettiin Prismasta haetuin eväin Järvenpään rantapuistossa. Seuraavan viikon reissulla kahvilat ja ravintolat olivatkin jo auki, ja niitä reissun varrella piisasi: etenkin Tuusulanjärven ympäristössä Järvenpäätä lähellä on monta kivaa kahvilaa, joissa voi pysähtyä munkkikahville (tai meidän tapauksessamme lohikeitolle ja bisselle).

Olen asunut Helsingissä kohta kaksi vuosikymmentä, ja nolottaa että en ole oikein ikinä tutustunut lähiseutuihin sen tarkemmin. Fillari on siitä mahtava kulkupeli, että lähikunnat tulevat tutuksi hieman vahingossakin treenaamisen sivutuotteena.

Previous

Onko aina pakko jaksaa ajatella eli sananen juhannusepäonnistujista ja poikkeusfantastisesta superspesiaaliajasta

Next

Testissä Polar Grit X

4 Comments

 1. Minna

  Onnittelut Tuusulanjärven löytämisestä! Hoodeilla asuvana pakko mainostaa muutamia kohteita, jotka osuvat tuossa matkan varrelle. Gustavelundin terassi ihan Tuusulan kirkon vieressä. Näkymät järvelle ja tarjottavat maistuu. Rannasta voi vuokrata sup-laudan tai soutuveneen, ja pääsisi siis järvelle.
  Lottamuseon kahvilan pullat on ❤️❤️!! Aleksis Kiven kuolinmökin tienoilla kannattaa mennä rantaan ihailemaan Fjällbon kallioilta näköalaa järvelle, tsekata huvimaja ja rannan laituri, josta on täällä keskustelua riittänyt.
  Halosenniemi on ehdottomasti myös käytävä, ihan jo kauneutensa vuoksi.
  Toisella puolella järveä sitten Sarvikalliolle maisemia ihailemaan, siellä myös kiva muutaman kilsan polku metsikössä.

  Ja hei, Krapin kesäterassi on aivan ihastuttava, Mankeli-ravintolasta saa myös ruokaa pieneen nälkään. Krapin Pajan keikkatarjonta kannattaa myös tsekata, kivoja puistokonsertteja nyt kesällä.

  Tuusulanväylän varressa kannattaa piipahtaa Koiramäen pajutallilla hypistelemässä sisustuskamaa, tsekkaamassa possut ja kanit ja peikkometsä.

  Ja tosiaan kannattaa ottaa teltta messiin ja yöpyä täällä, muuten ei aika riitä 😀

  • Lotta

   Ooh miten hyviä vinkkejä, kiitos! Mä olen jotenkin tykästynyt Tuusulaan tänä keväänä muutenkin, jopa niin paljon että olen pari kertaa katsellut minkä hintaisia kämppiä siellä on 😀

   Missä kannattaa telttailla, jos vaikka terassilla viihtyykin pidempään? 😀

   • Minna

    Sarvikalliolla saa telttailla, paitsi ei ihan siinä kallion laella. Siinä olisi myös puucee ja tulentekopaikka (jos ei metsäpalovaroitusta voimassa). Ruotsinkylän vanhassa metsähallituksen tutkimusmetsässäkin on jotkut telttailleet, vaikkakaan varsinaisia telttapaikkoja ei ole. Tosin tietysti oikein mukavasti yöpyy myös joko Gustavelundilla (perushotla) tai Krapilla, jossa hotelli vanhassa navetassa. Taitaa olla joku aittamahdollisuuskin tai hirsimökki.

 2. Minna

  Ja hei vielä yksi tipsi, sitten lupaan lopettaa Tuusulan mainostamisen 🙂 (HUOM ei maksettuja mainoksia): Jos toistamiseen osuu lenkki läpi Lahelan, kannattaa yrittää ajoittaa niin, että pääsee vierailemaan paikallisissa panimoissa Maku Brewing ja Coolhead. Molemmissa kiskat auki ainakin parina päivänä viikossa (kannattaa etsiä FB tai IG tarkemmin). Ovat toki teollisuusalueella, eli maisemilla ei pääse siinä kohtaa mässäilemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén