Testissä barre

Olet varmaan kuullut barresta. Se on baletti- ja pilatespohjainen laji, joka oli trendikäs joskus viisi vuotta sitten.

Jostain syystä se on jäänyt kuntokeskussuosikiksi, ja suosion syy ei ainakaan minulle kokeilemalla selvinnyt.

Jos olet pitkäaikainen lukijani, tiedätkin että minulla on takanani monivuotinen balettihistoria, jolla mieluusti leveilen. Koska balettihan on ikäänkuin länsimaisen taidetanssin latina, perusta, alkukehto ja välttämätön sivistyneen ihmisen taitaa.

Voisin jatkaa tätä loputtomiin, mutta riittänee, että totean, että baletti on minulle pyhä asia, ja ainakin puoliksi tosissani uskon, että sen pitäisi olla sitä muillekin. Lue tämä arvio siltä pohjalta.

Olin kuullut barresta paljon kehuja. Pidin niitä perusteettomina, koska ajattelin että barre on vesitettyä balettia. Enää en ajattele niin.

Barrella ei nimittäin ole mitään tekemistä baletin kanssa.

Jos sinä et halua tanssia balettia, niin sitten tämä ei haittaa yhtään. Jos haluat, niin mene balettitunneille hyvän tähen, älä barreen!

Venyttelyn hyödyt
Huomautettakoon, että kuvat eivät liity tapaukseen. Lähdin barreen yllärinä ja jouduin kaivamaan töistä jotain riepuja ylleni, joten tunnilta ei ole kuvaa!

Barre on pikemminkin naisvoimistelua. Tai sanotaanko ennemmin niin, että se vastaa mielikuvaani naisvoimistelusta. Voi olla, että onnistun tällä väitteellä loukkaamaan jotakuta, joka pitää naisvoimistelua pyhänä, joten sovitaan että tämä on vain vertaus ja kenties ontuva sellainen.

Barressa tehdään siis baletin tapaisia liikkeitä. Ne eivät kuitenkaan ole balettia, koska liikepuhtautta ei haettu lainkaan, ja sarjat olivat ihan mitä sattuu. Käsiä ja jalkoja liikuteltiin ikäänkuin baletissa, mutta aivan toisin kuin baletissa.

Se, että vertasin balettia latinaan, ei ollut satunnainen valinta. Baletti nimittäin on eräänlainen kieli. Sitä puhutaan eli tanssitaan aina tietyllä tavalla. Kun jalat tekevät jotain, ei ole vapaavalintaista se, mitä kädet tekevät. Balettitekniikkaa on muutama eri koulukunta, itse olen tanssinut vaganova-metodin mukaista balettia.

No barressa ei balettitekniikka paljoa paina, joten olin ihan hukassa raajojeni kanssa, kun ne ohjattiin menemään väärään paikkaan tai väärään suuntaan. Se on vähän sama kuin sinun yhtäkkiä Yodaa puhua pitäisi.

Mutta mites barre noin liikuntana?

Tällä tunnilla keskityttiin aika paljon erilaisiin jalannostoihin ja pieniin kyykkyihin (demi plié jos balettia puhutaan). Olen ymmärtänyt, että molemmat kuuluvat kuvioon aina. Tunnilla tehtiin myös lyhyt osuus ns. jumppaa lattialla. Sykkeennosto-osuuksia ei juurikaan ollut, eikä hypyistä tainnut innostua kukaan muu kuin minä. Tai sitten kaikki hyppivät kuten oikeat ballerinat, äänettömästi. En nähnyt koska olin eturivissä hikaroimassa.

Ensiksi plussat:

Suomalainenhan arvottaa liikunnan sillä perusteella, että tuleeko hiki. Tiedäthän: “ei siinä tullut edes hiki”, “tuliks siinä edes hiki”, “kyllä siinä hiki tuli”. No barressa tuli hiki.

Balettiin verrattuna barre oli myöskin leppoisaa ja teknisesti “helppoa”. Kukaan ei huutanut, piiskannut eikä vaatinut (ja missä oli hauskuus, kysyn vaan, kts. seuraava kohta).

Sitten miinukset:

Tekninen helppous johtui siitä, että linjauksia, kannatteluja, asentoja, aukikiertoja sun muita ei vaadittu, valvottu eikä korjattu. Tuskin kukaan itseään barrella rikkoo, mutta on se mahdollista, kun teknistä ohjausta ei ole.

Toisaalta tunnilla oli aika iso ristiriita sen suhteen, mitä siellä olisi pitänyt tehdä vs vaatimustaso. Koko tunti tehtiin keskilattialla ja se sisälsi melko vaativia tasapainoasentoja, sellaisia, joita balettitunneilla ei alkeistasolla tehdä.

Lisäksi barre oli yksitoikkoista ja tylsää. Baletinkin voi sanoa olevan yksitoikkoista, mutta ei koskaan se ei ole tylsää. Keskittyä on pakko, ja kaikella mitä tehdään on tarkoitus. Barre on vain jumppaa, ilman sen syvempää merkitystä. Mikä on toki ok, jos sitä hakee.

Itseäni ei yllätä yhtään se, että en ollut kovin vakuuttunut. Tästä lyttäyksestä huolimatta huomautettakoon että minulla oli tunnin jälkeen hyvä olo ja iloinen mieli, ja sehän se tärkeintä on.

Niin ja se, että tulee hiki.

P.S. Lue myös yllättävät treenifaktat!

Lisää instagramissa @fitnessfuhrer!

Previous

Luontoa ei pääse pakoon

Next

11 sekalaista

1 Comment

  1. Hei kiitos pingbackistä, löytyihän se kun nuuskin ympäriinsä tätä blogia.

    Ryhmäliikuntatunneillahan oiotaan mutkia muistakin lajeista, kuten vaikka kamppailulajeista. Ja kamppailu ilman sielua on.. no, kuin baletti ilman syvempää merkitystä eli jumppaa.

    Ps. Siistit joogasukat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén