Onko olemassa voittavampaa konseptia kuin tämä: perjantain päätteeksi tietokone kiinni, tavarat pyörän kyytiin, kaveri mukaan ja yöksi syksyiseen metsään?

Tällainen oli yhden yön syksyinen pyöräretki Nuuksioon:

Syksyn viimeisen bikepacking-retken siemen kylvettiin jo pyörämatkalla Gotlannissa: kähvelsimme hotellin aamiaisbuffetista pari minipakettia Nutellaa, joita emme lopulta ehtineet käyttää kesäretken aikana. Oli siis korkea aika pakata kamppeet ja painua metsään lettuaineksien kanssa.

Helsingin lähistöllä on valtavat määrät yhden yön pyöräretkikohteita, ja paikaksi valikoitui tällä kertaa Nuuksion kansallispuisto. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, kansallispuiston laidalla sijaitseva Kattilajärvi, jonne pääsee kätevästi tietä pitkin perille asti.

Nutellan lisäksi retkelle oli kaksi muutakin syytä: halusin päästä testamaan kesällä hankkimaani makuupussia (Cumulus X-lite 300) viileämmillä keleillä ja kokeilemaan reitittämistä Garmin Edge Solar 1040 -pyörätietokoneella, jonka sain testilainaan Garminilta.

Aloitetaan reitistä. Laadin reitin Helsingistä Kattilajärvelle Komootissa, josta vein reitin Garmin Connectiin ja Edgeen, josta oli superhelppo seurailla reitin kaikkia käännöksiä, etenkin kun asvalttiteiden jälkeen pääsimme Oittaan jälkeen kohti Nuuksiota vieville sorateille. Seurailimme pääosin Reitti 2000:tta, joka vie varsin monen napakan mäen yli. Latupohja oli kuitenkin varsin hyvässä kunnossa, ja alamäissä uskalsi hieman hurjastellakin lastista huolimatta.

Pyörätietokoneesta oli valtavasti iloa reitillä. Retkillemme tyypillinen eksyily väheni eksponentiaalisesti, kun reittiä ei tarvinnut tihrustaa kellosta tai kännykästä. Lisäksi ajotietokoneella uudelleenreititys sujui näppärästi, kun huomasin suunnitelleeni Komootissa reitille mukaan myös paremmin maastopyörälle sopivia kinttupolkuja.

Kattilajärven rannalta löytyy nuotiopaikka, laituri ja muutama telttapaikka. Kesällä en tänne telttaani varmaankaan pystyttäisi, mutta syksyisenä perjantaina olimme ainoat yöpyjät. Teltan pystytyksen ja pienen pulahduksen jälkeen oli aika ruveta tärkeimpään eli ruoanlaittoon. Sapuskasuunnitelmat kuitenkin menivät uusiksi, kun nuotiopaikalla tapaamamme pakistanilaisseurue kestitsi meitä hervottoman hyvällä lammaspadalla.

Yö sujui rauhallisesti, mitä nyt muutaman kerran heräsin lentokoneiden ääniin ja korppien huuteluun. Makuupussi osoittautui kosteassa yössä ja muutaman asteen lämpötilassa hitusen viileäksi, mutta laitoin yöllä lisää vaatetta päälle ja jatkoin nukkumista.

Nutellat päästiin lopulta käyttämään aamulla, kun söimme pitkän kaavan kautta ensin iltaruoaksi varatut eväät ja valtavan kasan lettuja. Täydellä mahalla kelpasi sitten rullailla takaisin Helsinkiin – tällä kertaa tosin asvalttiteitä latupohjien sijaan.

Perjantairetki on aivan fantastinen konsepti. Viikonloppu käynnistyy parhaalla mahdollisella tavalla, ja kotiin päästessä on vielä reilusti aikaa jäljellä muihinkin puuhiin metsäseikkailujen jälkeen.

// Pyöräretkiä ja muita seikkailuja Instagramissa: @lottapumpui //