Merellisessä Helsingissä on kosolti hienoja uimapaikkoja, joissa esim. meduusain tapaiset vesipedot mieluusti sään salliessa uiskentelevat. Sää nyt ei vielä tänä kesänä ole varsinaisesti hellinyt, mutta uskomme vakaasti ilmojen tästä kohentuvan ja esittelemme suosikkimme Helsingin uimarannoista sekä -altaista.

Hietsu

Hietaniemen uimarannan eli Hietsu tietää jokainen. Entisaikaan Hietsusta puhuttiin näyttäytymispaikkana, ja se on Helsingin ainoa ranta, missä koskaan näkee yläosattomia (nais-)auringonottajia, pervoille tiedoksi. Treenattujen nuorten (ja nuorten aikuisten) lisäksi rannalla parveilee lapsia sekä iltapäivälehtien toimittajia ja kuvaajia tekemässä sexihelle-juttuja.

Rannalta löytyy hyvä treenipaikka ja suppilautojen vuokrauspiste.

Bongaa Meduusa: Sofia, Lotta

Munkka

 Munkkiniemi Muscle Beach on pieni ja rauhallinen ranta. Sen etuna on suojainen sijainti, minkä ansiosta vesi on usein lämpimämpää kuin muilla Helsingin rannoilla.

Lempinimensä mukaisesti täältä löytyy kehonpainotreeniteline, vapaita painoja ja ulkokuntosalilaitteita. Kalastajatorpan vierestä löytyy myös suppilautavuokraamo. Paikka soveltuu myös erinomaisesti juoksemisen ja uimisen yhdistämiseen, sillä hyviä lenkkimaastoja löytyy joka puolelta.

Bongaa Meduusa: Lotta, Sofia

Stadika

Uimastadion on klassikkojen klassikko. 50 metrinen olympia-allas eri tasoisille tarkoitettuine ratoineen, vesijuoksualue, lastenaltaat, vesiliukumäki, hyppyallas, treenialue, kanahaukkoja, you name it. Katso tarkasti mihin saunaan menet, täällä löylynheitto kuumentaa sekä ilmaa että tunteita!

Bongaa Meduusa: Sofia, Miia

Allas

Helsingin ainoa merivesiallas, makeanvedenallas, lastenallas, aurinkotuolit, treenialue ja mahdollisuus juoda kaljaa yhteissaunassa! Ja ihan keskustassa, Kauppatorin ja Presidentinlinnan välittömässä läheisyydessä. Kyllä täällä kelpaa kuulkaas!

Bongaa Meduusa: Sofia, Miia

Pikkukoski

Pohjoinen klassikko, jossa on Helsingin ainoa hyppytorni, josta pääsee hyppimään luonnonveteen. Muista myös Liikuntaviraston sauna yläjuoksulla, jota aina silloin tällöin kesällä lämmitetään yleisölle.

Bongaa meduusa: Miia

Kumpula

Helsingin toinen maauimala Stadikan lisäksi. Hyppytorni, kahvila ja punttialue löytyy.

Löyly

Löylyssä pääsee pulahtamaan mereen, saunomaan savusaunaan ja isoon puusaunaan. Molemmat saunat ovat sekasaunoja, ja uikkari pakollinen. Terassilla saa nauttia ravintolan antimia, ja pyyhkeet sekä pesuaineet kuuluvat saunamaksuun (19€). Varaa saunavuoro etukäteen!

Seurasaaren uimala

Maksullinen nudistiranta, jossa on oma puoli miehille ja naisille. Sunnuntaisin ja keskiviikkoisin uimala on yhteiskäytössä, ja tällöin on uikkaripakko.

Seurasaaresta löytyy myös pieni maksuton uimaranta.

Pihlajasaari

Pihlajasaari on Helsingin Instakelpoisin ranta pittoreskeine uimakoppeineen. Saarelta löytyy myös Helsingin toinen nakuranta. Valitettavasti joudumme suosittelemaan naisille miesseuraa tai Seurasaaren rantaa.

Aurinkolahden ranta

Kaukoidässä sijaitseva loivasti syvenevä ranta on varsinkin lapsiperheiden suosiossa.

Mustasaari

Mustasaari sijaitsee lyhyen venematkan päässä ja on lapsiperheen kesäparatiisi. Ravintolasta saa lounasta ja jättipullia, ranta on pienehkö mutta kiva, ja paikalla pääsee myös rapsuttelemaan lampaita ja ihailemaan pupuja. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakuntayhtymä, joten siellä järjestään myös jumalanpalveluksia ja konsertteja.

Bongaa Meduusa: Sofia

Mustikkamaa

Mustikkamaan saari sijaitsee Kulosaaren ja Korkeasaaren välissä. Saareen on onneksi varsin hyvät siltayhteydet, sillä viime kesänä avatun isoisänsillan kautta saareen pääsee nykyään kätevästi myös Kalasataman suunnasta. Virallisen uimarannan ja lekotteluun soveltuvien kallioiden lisäksi saaresta löytyy niin seikkailu-urheilupuisto kuin ravintolalaivakin.

Bongaa meduusa: Miia

Eiranranta

Kivoja kallioita ja portaat mereen. Viimeksi mainitut tulevat tarpeeseen, sillä vain rohkeimmat selviävät ruokkoamattoman rannan vesikasvistosta uimasyvyyteen saakka. Paikalla hengaa usein kehonpainotreenaajia ja paikallisia hipstereitä.

Bongaa meduusa: Miia

Lapinlahden lähde

Valvomaton ns. salaranta Lapinlahden sairaala-alueen luona. Sauna silloin tällöin lämmin.

Plotti

Pirkkolassa sijaitseva Plotti on mystinen keinolampi, joka täytetään kesäisin ilmeisesti korvamaan Pirkkolan uimahallia. Paikka on täynnä lapsiperheitä, ja lapset ovat Plottiin hulluna. Aikuinen ei sen sijaan veteen uskalla, ainakaan loppukesästä…

Sompasaari

Sompasaaresta löytyy sekä kulttimainetta nauttiva Sompasauna että jotain laiturin tapaisia juttuja, joista pääsee uimaan. Lienee laitonta, mutta ketä kiinnostaa? Paikalla on tansseja ja muuta menoa, kuten Helsingin parhaaksi käytännössä todettu waterlinepaikka, sekä alastomia hippejä.

Bongaa Meduusa: Sofia

 

Mattolaiturit ja muut epäviralliset uintipaikat

Shhh et sitten kuullut tätä meiltä, mutta helleöinä (tai vähän viileämpinäkin) aamuöiset kulkijat pulahtelevat uimaan mattolaitureilta. Uidaan niiltä toki päivisinkin, ja ihme kyllä, se ei varsinaisesti ole kiellettyä. Yöllä tulee kyllä poliisihenkilö nuhtelemaan moisista tyhmyyksistä. Erityisen kaunis on Tervasaaren mattolaituri lämpimänä ja valoisana kesäyönä.

Tosiasiahan on, että meduusa ui silloin ja siellä missä haluaa. Yksi hyväksi havaituista paikoista on Merihaan Kulttuurisaunan vieressä (kuvassa), josta on hyvä pulahtaa fillarimatkan varrella ja uida istuskelemaan oudoilla betoniponttoneilla.

P.S. Meinamme tänä kesänä koeajaa Meilahden kalliot. Kuulimme nimittäin huhua, että Humallahden uimala, jossa jo esi-Meduusa eli Sofian äidin äidin äiti kävi polskimassa, on mahdollisesti tekemässä paluun. Väittävät myös, että mestoilta pääsee edelleen uimaan. Raportoimme!

Kuvat meduusain omista arkistoista, paitsi Humallahti ja Uimastadion Helsingin kaupunginmuseon mainiosta helsinkikuvia-kuvapankista. Uimastadion: Kari Hakli 2011 ja Humallahden uimala: tuntematon kuvaaja 1920.