Tämän kesän bikepacking-seikkailu vei Gotlantiin, Itämeren suurimmalle saarelle. Tässä postauksessa täyslaidallinen vinkkejä Gotlannin pyörämatkan suunnitteluun: reittejä, nähtävyyksiä, telttapaikkoja ja tietenkin parhaat jäätelöt ja tacot matkan varrella.


Miten Gotlantiin pääsee pyörän kanssa?

Gotlannin-pyörämatkaan kannattaa varata reilusti aikaa myös siksi, että matkustaminen paikan päälle vie pyörän kanssa aikaa maitse ja meritse.

Myös lentoja Visbyyn on, mutta ainakin oman pyörän kanssa matkustavaa kiinnostanee enemmän vaihtoehto, jossa pyörää ja tavaroita ei tarvitse purkaa osiin ja pakata lentokoneen ruumaan.

Miten Gotlantiin sitten pääsee? Yksinkertaisinta on hankkiutua jollakin tavalla Tukholmaan, etsiytyä sieltä Nynäshamnin satamaan ja sieltä lautalla Visbyyn. Kas näin se käy:


1. Laivalla Ruotsiin

Helpointa on ajaa pyörä laivaan Helsingissä tai Turussa ja puksutella yön yli länsinaapuriin. Pyörän ottaminen mukaan Silja Linen ja Viking Linen laivoille on helppoa, ja pyörä ajetaan autojen mukana autokannelle matkan ajaksi.

Perinteisen ruotsinlaivan lisäksi mainio vaihtoehto on Stena Linen reitti Hangosta Nynäshamniin, josta myös Gotlannin-lautat lähtevät. Matkaa Stenan terminaalista Destination Gotlandin satamaan on vain muutama kilometri.


2. Tukholmasta Nynäshamniin

Tukholman ja Nynäshamnin välinen matka taittuu joutuisasti pyörällä tai julkisilla.

Tukholmassa pyöräilyinfra on melko kehittynyttä, eli navigointi kaupungista ulos on suhteellisen kivutonta. Suorinta tietä Södermalmilta Viking Linen terminaalilta matkaa Nynäshamnin satamaan tulee noin 60 kilometriä. Tämä reitti kulkee pääosin pyöräteitä valtatien 73 varressa, joten mistään kaikkein kiinnostavimmasta maisemareitistä ei ole kyse. Reitti on myös osin merkitty, joskin osa kylteistä oli melkoisen sekavia.

Jos aikaa on enemmän, kannattaa valita maisemallisempi 90 kilometrin Nynäsleden, jonka merkitty reitti alkaa Tukholman keskustasta ja johdattaa aina satamaan saakka. Reitti kiertää kauempana isolta tieltä peltojen ja asuinalueiden poikki.

Jos aika on kortilla tai polkemishalut hukassa, kannattaa hypätä paikallisjunaan, joka hurauttaa puolen tunnin välein Tukholmasta suoraan Nynäshamnin satamaan reilussa tunnissa hyvin kohtuulliseen neljän euron hintaan. Aikataulut voi tarkistaa ja liput ostaa SJ:n sivuilta. Kannattaa muistaa, että paikallisjunissa pyörien kuljettaminen on kielletty ruuhka-aikaan. Varsinaisia pyöräpaikkoja paikallisjunissa ole, vaan pyörän kanssa pitää töröttää tien tukkeena oviaukossa kuten Suomessakin. Tukholman päässä pyörien vieminen päärautatieasemalle on kielletty, joten matka täytyy aloittaa Stockholm Södra-asemalta muutaman kilometrin päästä.

3. Nynäshamnista Visbyyn

Destination Gotlandin lautat Nynäshamnista Visbyyn kulkevat ympäri vuorokauden, ja matka kestää reilut kolme tuntia. Lautalla on istumapaikat, kahvila, ravintola ja kauppa. Lauttalippujen hinnat vaihtelevat ajankohdan ja vuorokaudenajan mukaan, ja pyörästä maksetaan lisämaksu. Hintaa edestakaiselle reissulle pyörän kanssa tulee noin sadan euron verran.

Pyörän vieminen lauttaan tapahtuu autojen lomassa, ja pyörä jätetään autokannelle. Check-inin voi tehdä kännykällä etukäteen, ja valmiina lähtöön pitää olla 20 minuuttia ennen lautan lähtöä.

Visbyyn tehdään kesäkaudella myös risteilyjä suoraan Helsingistä, mutta pyörämatkailijalle 17 tunnin maissaolo ei taatusti riitä.


Gotlannin pyöräreitit

Pyöräily Gotlannissa on helppoa, leppoisaa ja täynnä kivoja maisemia. Tiet ovat hyvässä kunnossa, ja pyöräteitä löytyy Visbyn ja muiden kaupunkien lähistöiltä. Muualla saarella ajetaan ajoradan laidassa, mutta autot antoivat pääosin hyvin tilaa pyöräilijöille.

Soratierallia kaipaaville löytyy pikkuteitä, mutta koko reissun voi tehdä myös päällystetyillä teillä. Koska kyseessä on saari, tuuli- ja sadeolosuhteet vaihtelevat nopeasti. Vastatuuleen polkemista ei voi välttää, ainakaan jos aikoo rullailla koko saaren ympäri.

Gotlannin parhaat maisemat löytyvät etelästä ja pohjoisesta. Visbystä voi siirtyä suoraan 500 kilometrin mittaiselle Gotlandsledenille, joka kiertää rantoja pitkin koko saaren ja taitaa olla pääosin merkittykin. Omien reittien suunnittelu on myös helppoa, ja tieverkosto kattaa koko saaren.

Oma reittimme vei Visbystä pohjoiseen, sieltä Fårön saarelle, sitten etelään itärannikkoa pitkin ja saaren halki länsirannikolle. Aivan eteläinen Gotlanti jäi meiltä väliin, kun yhden ajopäivän kovat tuulet ja sateet saivat meidät lyhentämään pitkän ajopäivän puoleen.


Gotlannin yhdistäminen pidempään pyörämatkaan

Gotlannin voi hyvin yhdistää myös pidempään pyörämatkaan. Jos aikaa on reilusti, voi Gotlantiin tutustumisen jälkeen hypätä Nynäshamista vaikka Latvian Ventspilsiin tai Puolan Gdanskiin ja ajella Itä-Euroopan Eurovelo-reittejä takaisin kotiin. Toinen mainio vaihtoehto olisi jatkaa Manner-Ruotsissa etelään kohti Tanskaa tai länteen kohti Norjaa.

Telttailua luonnonpuistossa Klintehamnin lähistöllä.

Telttailu ja leirintäalueet Gotlannissa

Reissumme Gotlannin-osuuden viidestä yöstä neljä vietimme teltassa ja yhden hotellissa Visbyssä, jotta ehtisimme seuraavan aamun lauttaan.

Ruotsin jokamiehenoikeudet sallivat leiriytymisen yhdeksi yöksi suht samanlaisin periaattein kuin Suomessa. Gotlannin rantoja ei onneksi ole rakennettu täyteen, joten kivan telttapaikan löytäminen ei ole hirvittävän vaivalloista. Ensimmäisen yön vietimme noin 15 kilometriä Visbystä pohjoiseen rannalla, jonka bongasimme Google Mapsista. Tsekkasimme kartasta paikan, joka ei näyttänyt satelliittikuvien perusteella asutulta ja jonka lähelle vei jonkinlainen kärrypolku.

Gotlannissa on 151 Naturreservatia eli pientä luonnonpuistoa, joista osassa saa myös yöpyä. Emme havainneet mitään selkeää logiikkaa siinä, millä alueella saa yöpyä ja millä ei (paitsi että mitä hienompi maisema, sitä todennäköisemmin alueelle ei saa pystyttää telttaa), joten jokaisen alueen tiedot kannattaa tarkistaa Gotlannin lääninhallituksen sivuilta (vain ruotsiksi, förstås). Joillakin suosituilla alueilla on myös tulipaikkoja tai huusseja, mutta ei lähellekään kaikissa. Roskiksiakin oli äärimmäisen vähän (kuten koko saarella ylipäänsä, edes kaupan edessä ei aina ollut roskista!).

Myös leirintäalueita on ympäri maata. Osa niistä on jättimäisiä leirintätehtaita padelkenttineen ja tanssipaviljonkeineen, osa taas vaatimattomampia pihamajoituksia.

Telttapaikka leirintäalueella ilman sähköä maksaa keskimäärin 16-20 euroa. Teltan voi pysyttää lisämaksusta myös sähkötolpan viereen matkailuvaunujen keskelle, jos mielii ladata sähköpyörän akkuja tai muita vempeleitä. Isommilla leirintäalueilla esimerkiksi kännykän lataaminen yleisistä pistokkeista on kiellettyä, ja lataaminen respassa maksaa hieman. Myös suihkusta saa pulittaa lisämaksua, sillä Gotlannissa kärsitään poikkeuksellisen kovasta vesipulasta.

Kävimme omalla reissullamme kahdella leirintäalueella. Omaksi suosikiksemme näistä nousi Fårön saaren vaatimaton Solhaga Camping, jossa sekä asiakaspalvelua että vieraita oli minimaalisesti. Vastaanotto oli auki vain tunnin päivässä ja silloinkin sitä piti paikallinen kiroileva maajussi, mutta yleiset tilat olivat erinomaiset, eikä suihkussa käynnistä tai kännykän lataamisesta tarvinnut pulittaa erillistä maksua.

Glamoröösimpää telttamajoitusta kaipaavan kannattaa tsekata myös saaren glamping-toimijat. Esimerkiksi Toftassa sijaitsevassa Surflogietissa telttailuun kuuluvat oleellisesti Hästensin sängyt, viinikaapit ja aamujoogat, tosin tällaisesta telttayöstä on pulitettava toista sataa euroa.

Säästäväiselle matkailijalle riitti vilkaisu Surflogietin telttaan.


Älä missaa näitä – Gotlannin parhaat nähtävyydet pyöräreittien varrella

Gotlanti yllätti monipuolisuudellaan ja hienoilla maisemillaan. Etenkin merten ja kivien ystäville löytyy paljon pällisteltävää. Lampaita on joka nurkka täysi, ja löytyypä kuuleman mukaan saaren keskiosista myös muutamia villiponeja!

Raukit ovat korkeita kalkkikivitöppyröitä. Kivetkin kiinnostaa!

Fårö

Fårön saari Gotlannin pohjoispuolella oli ehdottomasti reissun parasta antia. Vaikka saari on vain muutaman minuutin lossimatkan päässä mantereelta, siellä on aivan omanlaisensa tunnelma. Tämän aisti aikoinaan myös Ingmar Bergman, joka piti karua saarta mielenmaisemanaan ja kuvasi monia elokuvistaan siellä. Bergmanille on perustettu myös oma keskus ja museo Fårölle.

Kuin ulkomailla olisi!

Fåröltä löytyy niin hiekkadyynejä kuin karuja rantakivikoita. Sundersandin pitkällä ja vilkkaalla hiekkarannalla surffibaarissa tuntuu kuin olisi kauempanakin ulkomailla. Sundersandissa on myös jättimäinen leirintäaluekompleksi aivan rannan tuntumassa (joskin omaa rauhaa kaipaavan kannatti tosiaan rullailla 15 km omalle hiljaiselle leirialueelle).

Gotlanti on aikoinaan ollut koralliriuttana päiväntasaajalla, mikä näkyy maastossa ja kivissä joka puolella. Fårön vaikuttavimmat kalkkikivitöppyrät eli raukit löytyvät saaren pohjoisosista. Fossiilien bongailuun ja vedessä kahlailuun uppoaa helposti tuntikausiksi (uimista ei alueella suositella vahvojen virtausten vuoksi).

Fårösundista pääsee laivalla myös Gotska Sandön luonnonsuojelualueelle syvemmälle saaristoon.

Uimahommissa Blå lagunenissa

Blå lagunen

Pohjois-Gotlannissa sijaitsevalla Blå lagunenilla kannattaa piipahtaa matkalla Fårölle. Hieno sininen laguuni on entinen kalkkilouhos. Lämpimään turkoosiin veteen voi myös hyppiä korkeilta kallioilta. Alueella voi myös telttailla.

Högklintin vaikuttavia kallioita.

Högklintin kalliot

Vajaat 10 km Visbyn eteläpuolella sijaitseva 48 metrin korkuinen Högklintin kallio tarjoaa komeat maisemat merelle ja rannikolle. Täällä kannattaa piipahtaa myös päiväseltään Visbystä. Valitettavasti alueella ei saa telttailla.

Visbyn kesäilta ja kolmen maun jäätelö Gute Glassilta.

Visby

Vanha hansakaupunki on kuin kansankodin versio Tallinnasta: ihania vanhoja taloja ja tusinoittain kiinnostavia ruokapaikkoja. Vietimme Visbyssä vain yhden illan, mutta syötävää ja nähtävää olisi riittänyt useammaksikin. Ruoka- ja juomasuosituksena hieman vanhankaupungin muurien ulkopuolella sijaitseva, paikallisen panimon kyljessä sijaitseva Mat & Malt -ravintola. Jälkkäriksi kannattaa kävellä takaisin vanhaan kaupunkiin jäätelölle paikallisen Gute Glassin kioskille (inkiväärijäätelö kummittelee edelleen mielessäni).

Miksi syödä retkimuonaa kun voi syödä tacoja?

Gothems Cantina

Gotlannissa on valtavasti kivoja ruokapaikkoja. Erityismaininnan annan Gothemin kylän liepeillä sijaitsevalle Gothems Cantina -tacoravintolalle, jota pitää aiemmin Yhdysvaltain merivoimissa palvellut meksikolaistaustainen Vanessa. Erinomaisia tacoja syödessä voi yrittää keksiä mahdollisimman monta vitsiä Gothemin kylän nimestä. Jos meksikolainen ei maistu, saa ravintolasta myös BBQ-annoksia.

Sattumanvaraisesti löydetyllä leiripaikalla.



Toivottavasti vinkeistä on iloa Gotlannin-reissua suunnitellessa! Lisää pyörämatkafiiliksiä ja varustevinkkejä löytyy Instagramista @lottapumpui.