Kaupallinen yhteistyö Addnature

Jos en olisi päätynyt juoksemaan poluilla, en varmasti juoksisi ollenkaan. Metsissä ja tuntureilla juokseminen on tuonut omaan liikkumiseen lisää luontoa ja mahdollisuuden hyödyntää omaa fyysistä kuntoa monipuolisesti sekä tarjonnut mahtavia elämyksiä ja paikkoja ylittää itsensä.

Addnature pyysi minua vastaamaan muutamaan polkujuoksuaiheiseen kysymykseen ja antamaan parhaat vinkkini varusteiden valintaan.

Miksi kannattaa juosta poluilla?

Ensinnäkin: se on kivaa! Omasta mielestäni parasta polkujuoksussa on juoksemisen ilo. Siinä missä katujuoksussa helposti keskittyy matkan ja vauhdin kyyläämiseen, on polkujuoksussa kyse paljon muustakin: ulkona olemisesta, kivoista maisemista, seikkailusta, evästauoista…

Polkujuoksu tarjoaa tekemistä koko kropalle. Jaloille tuleva iskutus on armollisempaa ja vaihtelevampaa kuin asvaltilla, koko keho joutuu töihin teknisessä maastossa ja luonnossa oleminen tekee tutkitusti hyvää myös pääkopalle.

Kaltaiselleni helposti kyllästyvälle ihmiselle poluilla juokseminen on mahtava harrastus: reittejä ja vaihtoehtoja on ääretön määrä! Joskus juoksen pitkää ja rauhallista esimerkiksi Nuuksion kansallispuistossa, toisinaan lähden tekemään mäkitreeniä Malminkartanon jätemäelle ja välillä taas vedän napakoita vetoja lähimetsän poluilla.


Miten polkujuoksu kannattaa aloittaa?

Polkujuoksun aloittaminen on helppoa: sen kun menee metsään ja pistää tossua toisen eteen! Aluksi voi esimerkiksi yhdistää kävelyä ja juoksua ja hakea vauhtia myös tasaiselta alustalta. Välillä kannattaa myös treenata tekniikkaa: valita joku juurakkoisempi tai kivikkoisempi pätkä, esimerkiksi mäki, ja kokeilla miten pätkän pääsee mahdollisimman kevyesti ja vauhdikkaasti.

Polkujuoksu sopii erinomaisesti myös muiden lajien tueksi. Jos viettää valtaosan viikosta salilla huhkien, tuo rento matalasykkeinen metsälenkki erinomaista vaihtelua tiukoille treeneille, sekä kropalle että mielelle.


Mitä varusteita polkujuoksuun tarvitaan?

Aloittaa voi ihan tavallisissakin liikuntakamppeissa, mutta jos mielii harrastaa enemmän, tekevät tarkoituksenmukaiset varusteet treenaamisesta mukavampaa.

Tärkein hankinta ovat kengät (tästä lisää seuraavassa kohdassa), sillä polkujuoksuun sopivat lenkkarit tekevät metässä olemisesta mukavampaa ja myös turvallisempaa, kun jalka ei lipsu kivillä ja juurakoissa. Vaatepuolella hyvä hankinta on juoksutakki, joka suojaa tuulisemmalla kelillä mutta ei hiosta liikaa. Kuvissa näkyvä takki on Dynafitin mallistosta, ja siinä on kaksi asiaa joista pidän erityisesti juoksutakeissa (hienojen värien lisäksi tietenkin): huppu ja peukaloreiät. Todella pieneen tilaan pakkautuva takki on kätevä myös siitä, että sen voi laittaa reppuun päivän lämmetessä ja vetää takaisin päälle, jos tuuli nousee tai keli viilenee.

Jos mielii juosta pidempiä lenkkejä paikoissa, joissa ei ole kauppoja tai kahviloita lähettyvillä, kannattaa hankkia jonkin sortin juoksuliivi tai -reppu, jossa saa kannettua energiaa ja juotavaa. Napakasti selkään istuvassa juomarepussa nesteet voi kuljettaa joko juomarakossa tai lötköpullossa (kova juomapullo on juostessa kömpelömpi), ja jos tavaraa on mukana enemmän (esimerkiksi juoksuvaelluksella tai työmatkoja juostessa) tilavampi juoksureppu on hyvä valinta. Pidemmillä seikkailuilla reppuun kannattaa pakata myös ensiaputarvikkeet ja mahdollisesti kuorivaatteet.

Dynafitin Alpine Wind -juoksutakki pakkautuu omaan pieneen taskuunsa hupun sisällä, eli se on helppo jemmata juoksureppuun tarpeen vaatiessa.


Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät?

Mielipiteitä siitä, mitkä ovat parhaat kengät, on varmasti yhtä monta kuin on kenkien pitäjääkin. Tärkeintä on löytää omaan jalkaan ja omaan käyttöön sopivimmat polkujuoksukengät. Ensimmäiseksi kannattaa kurkata kengän pohjaan: kuviointi kertoo, millainen pito kengässä on (hieman yksinkertaistaen: mitä isompi kuvio, sitä enemmän pitoa, vähän samaan tapaan kuin pyörän renkaassa). Jos juoksee pääosin pehmeällä alustalla, ei kengässä tarvitse välttämättä olla yhtä paljon vaimennusta kuin asvaltilla. Polkujuoksukenkiä saa myös vedenpitävinä ja nastoitettuna, mutta yksillä hyvillä kengillä kyllä pärjää alkuun vuoden ympäri.

Itse käytän lähes yksinomaan Hoka One Onen polkujuoksukenkiä, koska ne sopivat ehdottomasti parhaiten omaan jalkaani. Hiekkateillä, kuivalla kelillä ja tasaisemmilla alustoilla käytän yleensä Challenger ATR-mallia, ultramatkoilla ja kurakeleillä luotan Speedgoat-malliin.

Jalassa Hoka One Onen Speedgoat, luottokenkäni pitkillä matkoilla.


Missä ovat parhaat polkujuoksureitit?

Jokainen paikka on minusta erinomainen paikka juosta, ja leikkisällä mielellä ja seikkailullisella asenteella hauskoja reittejä löytää vaikka kuinka pienestä metsäpläntistä. Kansallispuistojen merkityt reitit ovat hyvä ja helppo tapa tehdä pidempiäkin lenkkejä tai kokeilla juoksuvaellusta. Mutta jos saan valita, juoksen ehdottomasti mieluiten Alpeilla, jossa maisemat ovat huikeita ja reitit mäkisiä!

// Juoksua, varusteita ja paljon muuta Instagramissa: @lottapumpui //