Oluen ystävinä Teräsmeduusat arvioivat noin viikottain meduusan verkkoon tarttuneen oluen tai useampia.

Tällä viikolla olutta nautittiin varsin suomalaisessa hengessä: testissä olivat perinteikkään Tornion panimon tuotteet ja maistelutapana mikäpä muu kuin pussikalja.

Ensiksi korkkaamme Tornion panimon Original lagerin.

Tämä maistuu lapsuuden oluelta!, Lotta huudahtaa. Muut kannattavat. Juoma on kuin isän saunakalja, josta otettiin pikku hörppy. Ninan mieleen tulee se, kun kaljaa opetteli juomaan, torin laidalla kylmässä värjötellen. Gamla gubbens öl, toteaa Sofia.

Lapsuusmuistojen aktivoitumista selittää se, että lager on tehty vuoden 1964 reseptillä:

Oluen alkuperäisen reseptin takana oleva Lapin Kullan entinen tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin, 80, vastaa jälleen tuotteen mausta ja ominaisuuksista. Andelin kehitti kultamitalein palkitun lager-tyyppisen oluen saksalaisen kollegansa, Hermann Krügerin kanssa vuonna 1964.

Tornion panimon Original lager tosiaan maistuu vanhanaikaiselta ja perinteiseltä, erilaiselta kuin nykyaikainen lager. Uskomme, että jos tätä tarjoaisi isiemme ikäisille tai vanhemmille miehille, he toteaisivat, että nyt on oikea aito oluen maku!

Mietimme myös, että juuri tällaista olutta tulisi juottaa turisteille, jotka ovat tulleet Suomeen pohjoisen elämysten perässä.

Seuraavaksi maisteluun pääsee Tornion panimon tsekkiläinen olut, Czech Style Pilsner. Siinä on enemmän makua, ja se on enemmän makuumme.

Tsekkiläistyyppiset oluet maistuvat testiraadillemme muutenkin. Alamme pohtia, miksi tsekkiläinen olut maistuu niin paljon paremmalta paikan päällä nautittuna.

Kyseessä on niinsanottu Nutella-ilmiö: kaikki maistuu paremmalta paikan päällä. Tässä vaiheessa Sofia alkaa horista Nutellapelloista ja joudumme tarkistamaan, kuinka vahvaa Tornion panimon oluet ovatkaan. (Siis kaikki tietävät että Nutella tulee Italian Nutellapelloilta, ja se maistuu paremmalta Etelä-Euroopassa siksi, että se on siellä tuoreempaa! -Sofia)

Vasta virallisen testaustilaisuuden jälkeen törmäsimme Tornion Panimon instassa tietoon, että panimon toiminnan uudelleen käynnistänyt start-up Sangen Oy on alkujaan kolmen naisen firma! To do -listalle: Teräsmeduusat Panimo.

Tornion Panimo tarjosi maisteluoluet.