Nainen ei juonut alkoholia viikkokausiin, katso hätkähdyttävät tulokset!

Äh emmä jaksa, säästän sinut jännityksellä ja kerron saman tien, että mitään tuloksia ei ole. Mutta koska alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen on mielenkiintoinen aihe, niin jaarittelen siitä lisää.

Olin tuossa alkuvuodesta kovasti kipeänä, oli influenssaa ja jälkitautina sitten sydänlihaksen tulehdusta ja nokkosrokkoa. Kipeänä ollessani ei alkoholi maistunut ja toipilasajalla ajattelin, että on varmaan parasta olla kokonaan juomatta. Se jäi sitten vähän päälle.

Millään varsinaisella tipattomalla en ole ollut. Ilman pisaraakaan meni muutamia viikkoja. Tiedän tarkan alkupäivän, koska sairastuin heti juhlien jälkeen, mutta en kiinnittänyt mitään huomiota siihen, missä vaiheessa tuli siemaistua seuraavan kerran. Normaalisti alkoholinkulutukseni on viikottaista: tykkään oluesta ja juon sitä ihan arkenakin. Kännissä olen joitain kertoja vuodessa. Tai se on näkökulmakysymys, minulla on huono viinapää ja koen olevani kännissä usein jo yhden juotuani, mutta se tuskin täyttää humalan määritelmää.

Osan ajasta olin siis kokonaan juomatta. Jossain vaiheessa maistoin huikan miehen juomaa aina kun se vaikutti kiinnostavalta (lue: kammottavalta, hän juo soureja yyh). Brysselissä ollessani join pari kulausta samppanjaa. Strasbourgissa taas join pari kulausta viiniä, pari kulausta olutta ja pari kulausta samppanjaa. Lohjalla irroittelin oikein kunnolla: join lasin punaviiniä ja melkein kokonaisen tölkillisen kaljaa!

Lisäksi join alkoholittomia oluita, joiden kohdalla en kiinnittänyt huomiota siihen, onko niissä 0% vai 0,5% – mieheltä kysyttiin baaritiskillä kun hän osti minulle olutta, että saako olla yhtään alkoholia. En tiedä, vaikuttaako alkoholi aivoihin ja/tai terveyteen jo noin pienissä määrin, siis pari kulausta tavallista viiniä tai olutta tai puoli litraa kaljaa jossa on 0,5% alkoholia. Jos vaikuttaa, niin kenties tulosten puute jäi sitten siitä kiinni.

Siinä vaiheessa kun havahduin siihen, että olen tosiaan ollut ööö ehkä yli kuukauden kokonaan juomatta, ajattelin että tätä pitää alkaa seurata. Koska terveysvaikutuksia on kuulemma HULLUNA. Esimerkiksi unen laatu paranee ja ulkonäkö samoin. Suureksi harmikseni kummassakaan en ole havainnut kummassakaan mitään muutosta.

Myöskin energiaa pitäisi olla aiempaa enemmän. No, ei tosiaankaan ole ollut. Ainoa selvä muutos tässä on ollut se, että ei ole ollut kertaakaan krapulaa. Huonosta viinapäästäni tai ties mistä johtuen saan darran joskus jo yhdestä annoksesta, ja kärsin krapulasta todella paljon, joten tämä on tietysti ollut tosi kiva juttu.

Lisäksi minulla on voimakas usko siihen, että alkoholi vaikuttaa mielialaan. Tai siis usko ja usko, ihan todistettuahan se on. En tosin ole huomannut mitään suoria mielialavaikutuksia (muuta kuin krapulassa), mutta vältän silti alkoholia aina jos masentaa tai ahdistaa. Tällä välin fiilis oli ihan samanlainen kuin yleensäkin.

Olisin toivonut upeaa, hehkuvaa ihoa, runsaasti energiaa ja tosi makoisia unia. Vaikka ne jäivät saamatta, mitään valitettavaa tässä ei ole ollut. Siis ei mitään, ja siitä päästäänkin varsinaiseen pointtiin, jonka takia halusin kirjoittaa tämän jutun!

Nimittäin Ylessä julkaistiin juuri äsken uutinen, jonka mukaan raittiit leimataan edelleen tiukkapipoiksi ja heitä suorastaan pilkataan. Minun kokemukseni eroavat tästä täysin.

En nyt tietenkään sano, että Ylen jutun ihmisten kokemukset eivät olisi todellisia. Vaan sitä, että taitaa johtua aika paljon piireistä, kommentoidaanko juomattomuutta vai ei. Sekä sitä, että jos haluat vähentää alkoholin käyttöä tai lopettaa sen, niin älä säikähdä noita juttuja, että sinua tullaan kuumottamaan ja painostamaan!

Veikkaisin, että ehdin tänä aikana osallistua noin 15 tilaisuuteen, jossa tarjottiin tai juotiin alkoholia. Työjutuissa on tosi usein edes skumppaa tarjolla, ja loppuvaiheessa tuli niin lämmintä että pääsiäisen aikaan kaverit olivat terassilla päivittäin. Yhden kerran jouduin kysymään alkoholitonta juomaa erikseen. Kertaakaan kukaan ei tyrkyttänyt, painostanut, ihmetellyt tai edes kysynyt miksi en juo. Ei vaikka olen tuoreehkossa suhteessa oleva lisääntymisikäinen nainen.

Nämä kerrat olivat sekä vieraiden seurassa, puolituttujen seurassa että omien kavereiden seurassa. Kukaan ei kiinnittänyt mitään huomiota siihen, että en juonut alkoholia. Asiaan saattaa tietysti vaikuttaa se, että join aika usein alkoholitonta olutta, mikä näyttää tavalliselta oluelta. Mutta kysymyksiä ei tullut silloinkaan kun selvästi eri näköistä juomaa, esimerkiksi appelsiinimehua viinilasista – tuskin sitä kukaan drinkiksikään luuli!

Myös alkoholittoman juoman kanssa voit näyttää siltä, että olisit viettänyt terassilla koko pääsiäisen! (Oikeasti olen tässä just tullut joogasta.)

Aikaisemmin minulla oli tapana olla noin kuukauden päivät juomatta alkoholia ennen kuin menin (koko-)maratonille. Ajattelin että siitä varmastikin on hyötyä. Tosin kokemukseni olivat aina silloinkin samat: en huomannut mitään eroa voinnissani enkä ulkonäössäni, eikä kukaan kommentoinut mitenkään. Mutta eipä minulla ole tästä mitään negatiivistakaan sanottavaa, joten kokeile ihmeessä jos siltä tuntuu! Säästyyhän tällä tavalla hiukan rahaa ja krapulattomuus on totta kai iso plussa.

Sitä paitsi aika hyvin saa jo baareistakin hyviä alkoholittomia oluita, ja kaupoista vasta hyvin saakin. Jos asut Helsingissä, niin esimerkiksi Sokoksen Ässässä ja Kampin keskuksen K-kaupassa on kelvolliset valikoimat. Ykköskohde on Ruoholahden Cittari, jossa alkoholittomat oluet (ja siiderit) löytyvät KYLMÄKAAPISTA! Sieltä on kiva hakea kylmä juoma mukaan ja mennä kanavarantaan ryystämään se! Siis sitten kun on joskus vielä kesä. Jos.

Previous

Miltä musiikki tuntuu? (Esimerkkinä upea Aida)

Next

Kaikkea ei voi saada (ainakaan samaan aikaan)

3 Comments

 1. LottaH

  Hei kannattaa testata myös Lidlin alkoholiton IPA! Se ei ole niin vetinen kun moni muu alkoholiton olut ja maksaa muistaakseni 1€/pullo

 2. Piia

  Hyvä kirjoitus. Ite olen ollut miehen kanssa alkottomalla nyt vuoden alusta. Tämäkin tuli vähän yllättäen, miehen kaveri sai houkuteltua yhdessä tähän kun mies houkutteli ensin kaverinsa mittavaan “kuntourheilutavoitteeseen”.

  Yhtä vahvat on kokemukset hyödyistä 😀 Ehkä lisäisin hyötyihin sen, että ei tarvi koskaan hätäillä että ehtii kauppaan just ennen klo 21 tai juhlapyhien alla miettiä oliko se Alko auki vai ei.

  Rahaa ei säästy suoraan siinä suhteessa paljonko on ollut juomatta alkoholia kun meillä on ostettu sitten noita alkottomia oluita ja nyt myös varsin mainioksi todettua 0,0% lonkeroa. Siiderit on niin mehumaisia alkoholittomina että ne jää hyllyyn. Ite mielummin juon joko kuplavettä tai sen kylmän lonkeron. Onhan ne hyviä janojuomia pitkän lenkin päälle.

  Tuo kommentointi varmasti on kaveripiirikohtaista. Meillä on jossain porukassa tullut tuota vinoilua, kun ei olla samalla linjalla. Se tuntuu oudolta. Samalla ehkä vähän avaa silmiäkin, mikä on kenellekin tärkeää? Mut alkottomuus on tullut aika luonnolliseksi muuten ja on kiva huomata että tosiaan ravintoloissakin riittää valikoimaa.

  Mutta ei ole pudonnut paino, ei hehku iho eikä kyllä ne yöunetkaan ole paremmat. Ehkä tässä pätee se sama kuin siinä että “jos jätät päivittäisen konvehdin syömättä, pienenee saatu energia vuodessa näin ja näin paljon – laihdut takuuvarmasti”. Korvaat sen sitten jollain muulla! 😀 Ehkä heillä, jolla alkolla on elämässä suurempi osa, muutos voi vaikuttaa enemmän.

  Kippis!

 3. Hannele

  Mä olin lähes 1,5 vuotta käyttämättä alkoholia ja vasta ehkä vuoden jälkeen huomasin sen vaikutukset. Olen oppinut nukkumaan kunnolla, olen rauhallisempi ja ajoittaisia alakuloja ei ole tullut. Viime kesänä testailin punaviiniä, siideriä ja kuohuviiniä. Testaus oli suuri pettymys: ne eivät enää maistuneet samalta – ei tullut sitä kivaa tunnetta – ja yhden lasillisen jälkeen iski kauhea väsymys. Sen jälkeen olen satunnaisesti juonut lasin jotakin alkoholipitoista, mutta pettymys on aina yhtä suuri. Edelleen mietin absolutismia, ryhdynkö kuitenkin siihen. Sinänsä on harmi, ettei voi enää kokea ihanaa pientä humalaa, mutta vapaus alkoholista on suurempi nautinto. Alkoholi hallitsi liikaa elämääni – sen pystyin myöntämään vasta pitkän ajan jälkeen – vaikka olin kohtuukäyttäjä ja harvoin humalassa. Se paikkasi jotakin tyhjyyttä, jota nyt ei enää tarvitse paikata. Alkuun muuten join usein alkoholittomia juomia, etenkin yhtä tiettyä kuohuviiniä, mutta enää ostan niitä vain satunnaisesti.
  P.S. En muuten hehku mitenkään erityisesti, eikä painoni ole dramaattisesti laskenut. 😂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén