Etelässä on kevät, mutta pohjoisessa hiihtokausi jatkuu edelleen! Olin muutama viikko sitten työmatkalla Enontekiöllä, ja ehdin onnekseni käydä työnteon lomassa myös hiihtämässä ja pyöräilemassä, joten ajattelin jakaa reittivinkkini myös teille.
Asemapaikkanani Enontekiöllä oli Hetta, jossa hiihtokausi jatkuu pidemmälle kuin pohjoisen isoissa keskuksissa, toisinan reilusti toukokuun puolelle.
Aikaisemmin olen viettänyt aikaa Hetassa vain Hetta-Pallas-juoksukisan starttialueella. Oli hauska nähdä kylä talviasussa ja fiilistellä jalkapatikassa kuljettuja paikkoja vähän toisenlaisesta näkövinkkelistä.
Hetan hiihtoladut ja parhaat reitit
Hetan hiihtoladuille pääsee yleensä marraskuusta vappuun saakka. Reittejä on monen mittaisia, ja hiihtohirmut pääsevät suksien vaikka Pallakselle asti. Hetan latujen kuntotilanteen näkee näppärästi Infogis-palvelusta. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston puolelle pääsee talvisaikaan näppärästi järven jäätä pitkin, joten tunturi ja sen reitit ovat saavutettavissa nopeammin kuin kesäaikaan, jolloin pitää kiertää jalkapatikassa tai mennä veneellä järven yli.
Parasta Hetassa hiihtelyssä oli rauha ja autius: Oittaan possujunassa hiihtämiseen tottuneelle tuntuu uskomattomalta, että voi hiihtää täydellisessä kevätsäässä näkemättä muutaman satunnaisen hiihtovaeltajan lisäksi ketään muuta. Tätä luksusta ei rahalla saa!
Rautujärven laavun lenkki. Matkustuspäivänä kerkesin tehdä lyhyemmän, vajaan 20 kilometrin lenkin Rautujärven laavulle. Reitti on miellyttävän tasainen, eli se sopii rauhalliseen hiihtelyyn ja kevyempäänkin menemiseen. Sopivasti puolessa välissä on laavu, jos kesken retken tekee mieli tulistella tai syödä eväitä.
Pyhäkeron ympäri, noin 40 km. Pisin hiihtolenkki vei lähimmän tunturin eli Pyhäkeron ympäri. Reitti kulkee ensin Pyhäkeron juurelle, jonka tuvassa . Pyhäkeron voi kiertää kahteen suuntaan, itse aloitimme länsipuolelta, josta nopeasti tuvan jälkeen aukeaa niin hieno tunturimaisema kansallispuistoon, että tekisi melkein mieli itkeä. Toinen passeli taukopaikka löytyy Sioskurun autiotuvalta, josta voi jatkaa kohti Pallasta tai kiertää Pyhäkeron toista laitaa takaisin kohti Hettaa. Lenkin varrelle mahtuu jos jonkinlaista maastoa ja maisemaa, tasaisempia osuuksia ja hienoja mäkiä.
Talvipyöräily Hetassa
Suksien lisäksi maastoon kannattaa tutustua myös pyörällä. Hetassa ei ole varsinaisia talvipyöräilyreittejä, vaan ladut ovat niin sanottuja sekakäyttöyhteiskäyttölatuja. Koska jengiä on melko vähän, mahtuu fillarilla kulkemaan mainiosti, eikä minkäänlaista laturaivoa tarvitse pelätä. Latuja pyöräillessä saa tehtyä jos minkälaisia komeita lenkkejä ja hyödynnettyä latuverkoston varrelta löytyviä palveluita.
Vuokrasin sähköavusteisen maastopyörän Kahvila Peurasta, joka sijaitsee Tunturi-Lapin luontokeskuksessa. Itse kahvila oli menossa jo kiinni ennen kuin olin ehtimässä takaisin kylille, mutta mainio omistaja sanoi noutavansa pyörän hotelliltani myöhemmin, jotta ehdin nauttia retkestä ilman aikapaineita. Mitä mahtavaa asiakaspalvelua!
Ajelin pyörällä jään ylitse ensin Pyhäkeron tuvalle, ja sieltä Pyhäkeron länsilaitaa kohti Sioskurun tupaa (tällä kertaa taisin itse asiassa vähän itkeä kun tunturimaisema avautui ensimmäisen kerran mahtavan pienen kurun hurjastelun jälkeen). Olen aikaisemmin pyöräillyt avotunturissa vain kesällä, mutta talvella tunnelmassa on jotakin vielä maagisempaa. Tosin mieluusti lähtisin tutkimaan alueen varsinaisia maastopyöräreittejä kesälläkin ajan kanssa!
// Reissuja, ulkoilua ja paljon muuta Instagramissa: @lottapumpui //
Vastaa