Juomarakko on erinomainen kaveri pitkien urheilusuoritusten aikana, mutta sen peseminen ja etenkin kuivaaminen on kauhea operaatio, etenkin jos rakossa on ollut urkkajuomaa. Tässä pari vinkkivitosta juomarakon pesemiseen ja kuivattamiseen.

Juomarakon peseminen:

Juomarakon peseminen on melkoisen helppoa: tarvitaan vain lämmintä (ei kiehuvaa) vettä ja laimeaa tiskiainetta (tai vaikka ruokasoodaa). Osat (rakko, letku, suuosa) kannattaa irrottaa toisistaan pesemisen helpottamiseksi. Voit jättää osat lillumaan pesuveteen toviksi, muista huudella kunnolla.

Varusteneteistä sun muista saa myös hienoja pesuvälinesettejä ja pesutabletteja, mutta normaali-ihminen hoitaa pesun tiskiharjalla ja pullorassilla. Osan rakkomalleista voi pestä myös tiskikoneessa.

Rakko pesty, sitten kuivataan!

Juomarakon kuivaaminen:

Tämä onkin hieman kinkkisempi juttu. Juomarakon kuivaaminen on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin sen peseminen, eikä pesusta oikeastaan ole mitään iloa, jos rakko jää märäksi ja homehduttaa laitoksen alta aikayksikön. Haasteena on saada pidettyä rakko auki niin, että sisäosat kuivuvat nopeasti (etenkään jos rakko ei ole tarpeeksi elastinen ylösalaisin käännettäväksi).

Juomarakon suun saa pidettyä auki pujottamalla rakon esimerkiksi viinipullon päälle tai talouspaperitelineeseen (tällöin alle kannattaa heittää vaikka keittiöpyyhe, ettei pöytä pääse kastumaan). Itse olen kehitellyt metodin, jossa suuaukon saa pidettyä auki mahdollisimman isona ja ilmavana: tarvitaan vain yksi glögilasin metallinen kahva, joka asetellaan suuaukkoon. Sitten vain rakko kuivumaan! Nerokasta, vaikka itse sanonkin (ja moninkertaistaa glögilasin käyttökerrat vuoden aikana)!

Kuivaamiseen voi käyttää myös hiustenkuivaajaa. Omassa tohottimessani on vain yksi lämpöasetus ja se on kuumuusasteikolla tasoa helvetin lieskat, joten en ole uskaltanut kokeilla tätä vinkkiä rakon sulamisen pelossa.

Juomarakon letkuosan voi kuivata roikuttamalla. Kannattaa puhaltaa putkilo kunnolla kuivaksi, ettei ylimääräistä vettä jää mutkiin killumaan. Letku kannattaa ripustaa kuivumaan niin, että siihen ei tule turhia mutkia (esimerkiksi hiuslenkki ja s-koukku ovat tässä hyvä apuvälineet).

Glögikauden ulkopuolella lasin rengas toimii oivallisena pussin auki pitäjänä. Letku on kiinni koukussa ponnarilla.

 

Ällöttääkö bakteerit edelleen? Pakasta juomarakko!

Jotkut säilyttävät seikkailujen välissä rakkoa pakastimessa. En ole itse kokeillut, mutta kuulostaa ihan fiksulta idealta!