Olen sitä mieltä, että miesten ja naisten hiuksilla on eroa lähinnä kosmetiikkamarkkinamaakarien päiväunissa. Osalla miehistä on karheat, paksut ja ah niin maskuliiniset hiukset ja sitten joillain naisilla on sellaiset. Ja joillain on hennot ja liehuvat hiukset, sukupuolesta viis.

Mutta tieteen nimissä halusin testata curly girl -metodia myös miehen hiuksissa, varsinkin kun kiharahiuksinen mies oli käsillä ja helposti ylipuhuttavissa kokeilemaan metodia.

Oman kokemukseni curly girl metodista löydät täältä. Samassa jutussa on myös vähän perusteellisemmat ohjeet metodiin. Jos haluat itse kokeilla curly girl -metodia, niin kannattaa hankkia paljon tietoa ensin, sitä nimittäin todellakin riittää!

curly girl tuotteet

Tiivistetysti curly girl -metodissa on kyse siitä, että luonnostaan kiharaa hiusta pyritään hoitamaan ja kosteuttamaan niin, että hiukset kihartuvat kauniisti ja voivat hyvin. Peruspilareina metodissa on kuivattavien aineiden (kuten tiettyjen alkoholien) ja hiuksiin kertyvien aineiden (kuten silikonien) välttäminen sekä hoitoainepesu/ pesu sulfaatittomalla shampoolla.

Tämän lisäksi tulee paljon hifistelyä hiusten pesutavasta, kuivaamisesta ja muotoilusta. Itselläni ei riittänyt pinna kaikkeen siihen curly girl metodin vaatimaan vaivaan. Lisäksi hiukseni suoristuivat ja päänahka kärsi kovasti.

curly girl metodi aloitus

Lähtötilanne.

Minulla on hyvin ohuet hiukset ja voimakkaasti rasvoittuva päänahka. Näille metodi ei sopinut. Mutta entäs paksut, karheat kiharat ja kuiva päänahka? Oli aika testata curly girl, ei kun siis curly manly man metodia!

Erityisen hauraasta maskuliinisuudesta ei ollut koehenkilöni kohdalla kyse. Mutta jostain syystä curly girl metodi ei häntä puhutellut. Nimesin metodin siksi curly manly man metodiksi, ja johan kelpasi! Lähtötilanteen näet ylimmästä kuvasta.

Koehenkilölläni on siis hyvin paksu, kuiva ja karhea hiustyyppi. Se on myöskin melko kuriton, kampaus on tuollainen suomenruotsalaisen runoilijan tukka. Mikä toki sopii kuvaan, koska insinööriys on tietenkin pelkkä peiterooli*.

curly girl method

Curly girl metodi ollut muutaman päivän käytössä.

Omalta osaltani hankalinta tässä tilanteessa oli se, että saatoin toki ostaa aineet ja saarnata ohjeet, mutta en voinut valvoa, että hiuksiin ei salaa vilahda mitään kiellettyjä aineita! Piti siis tyytymäni perinteiseen naisen osaan: en voinut muuta kuin luottaa ja toivoa parasta!!

Ostin koetta varten curly girl metodissa hyväksyttäviä aineita se mielessä, että kiharahiuksinen tyttäreni voisi käyttää niitä samoja. Tokmannin valikoimalla ja mahdollisimman yksinkertaisesti mentiin: co-washiin eli hoitoainepesuun Erittäin hieno suomalainen hiushoito ja naamioksi Garnier Respons Nourishing Cream Hair Mask Argan Richness. Kotoa löytyi ennestään Studio Line Mineral & Control -geeli. Lisäksi siirsin kylppäriin yhden mikrokuitupyyhkeen, curly girl metodissa kun ei saa kuivata hiuksia froteepyyhkeellä.

Sitten odotin.

Ilmeisesti metodin noudattaminen sujui hyvin myös niinä viikkoina, joina asuimme erillämme. Lähetin kuvia Facebookin Curly girl -ryhmän kansiosta, ja testaaja osti omaan kotiinsa sopivia tuotteita.

Toisin kuin minulla, hiukset eivät muuttuneet likaisen näköisiksi. Päänahka ei ollut klähmäinen, tahmainen ja haiseva.

Hiukset eivät minun silmääni voineet mitenkään paremmin tai kihartuneet siistimmin.

Testaaja itse sanoi, että hiukset tuntuvat pörheämmiltä ja sekaisemmilta kuin ennen metodin aloitusta.

curly girl metodi

Curly girl metodi ollut käytössä parisen viikkoa.

Minä huomasin sen eron, että päänahka ei koehenkilöllä hilseillyt, toisin kuin normaalipesussa joskus.

Ulkonäkömuutoksen vähäisyyteen varmasti vaikutti se, että koehenkilöllä ei ollut kiinnostusta ploppailuun eikä muuhunkaan kiharoiden muotoiluun. Siitä en voi syyttää, minäkään en jaksanut sitä kaikkea rumbaa. Lopulta kun lähdin ulkomaille valvomasta, niin koehenkilö siirtyi salaa takaisin tavalliseen: “mun oli pakko pestä shampoolla” oli selitys.

curly girl kiharat

Reilu kuukausi Curly girl -metodia takana.

Paksuissa ja kuivissa hiuksissa metodista ei ollut mitään haittaa, toisin kuin minun rasvoittuvissa ja hennoissa hiuksissani. Mutta eipä tainnut tästä miehestä tulla curly manly mania sitten kuitenkaan.

Itse tulkitsen, että enemmällä kosteutuksella tulos olisi voinut olla parempi. Kenties curly girl -metodia olisi pitänyt jatkaa pidempään. Mutta kun toista ei innosta korostaa kiharoita ja läträtä aineiden kanssa, niin eipä siitä syyttääkään voi. Se kahdesta kokeilusta jäi käteen, että itselle metodin sopivuutta miettiessä on aika olennaista se, millainen iho itsellä on, ei pelkästään se, millaiset hiukset itsellä on. Kokeilemalla ei tietenkään mitään häviä, kun testata voi noilla muutaman euron tuotteilla ihan hyvin.

Pitää katsoa jos vielä saisin kiharahiuksisen tyttäreni testaamaan, niin saataisiin kolmaskin kokemus, mutta en laske hirveästi sen varaan!

* Pyysin tähän näyterunoa, mutta koska ne olivat sitä laatua että minkä Tommy Tabermannille kiharoissa häviää, sen rivoudessa voittaa. Parempi että vain kuvittelette ne säkeet.

Infoa Curly girl -metodista:

Curly Girl Suomi -ryhmä Facebookissa. Ryhmästä löydät kuvia sopivista tuotteista, infoa, neuvoja, inspraatiota ja vastauksia kysymyksiisi. Curly girl -metodissa on ihan valtavasti kaikkea, eli parissa postauksessa sitä ei tosiaankaan voi kokonaan kattaa. Tuolta ja googlaamalla löydät tarkempaa infoa!

Tällä sivulla voit selvittää oman kiharatyyppisi. (Minulla on 2c, high porosity, thin ja medium thickness. Koehenkilöllä on 3a, low porosity, medium ja coarse thickness. Lapsellani taas on 2a, high porosity, thin ja fine thickness – ainakin tällä hetkellä. Omat hiukseni ja äitini hiukset ovat muuttuneet iän ja hormonitoiminnan mukana, joten uskon hänelle käyvän samoin.)

Curlsbot kertoo, sopiiko tietty tuote curly girl metodiin vai ei.