Joulu tarkoittaa oluen ystäville (kuten Teräsmeduusoille) kiinnostavaa sesonkiaikaa: jouluoluet saapuvat myyntiin!

Viidennestä luukusta paljastuukin pieni ennakkokatsaus joulun oluisiin. Ensimmäisessä osassa tutustumme muutamiin valtion monopolimyymälän 0,33 l lasipulloformaattiin pakattuihin tuotteisiin.

Maisteluun pääsi kolme keskenään aivan eri tyyppistä olutta: Samuel Adamsin Winter Lager, tanskalaisen Mikkellerin Do They Know It’s Christmas Holiday Pale Ale sekä etelänaapurimme Põhjalan Talveöö baltic porter.

Paitsi että rehellisyyden nimissä ei päässyt, sillä maistelijallamme sattui joulukuun alkuun aivan kauhea työkiire, jossa ei edes oluenmaisteluun liiennyt hetkiä. Paitsi nyt! Lasissa kuplii Mikkellerin holiday pale ale ja kuulokkeissa soi edellispostauksen joululaulusuosikit: ehkä tämä tästä!

Mikkellerin pullon designissa on jotain hyvin jouluaattona kännissä -henkistä boogieta, eikä sisältökään ole pettymys: keskivoimakkaasti humaloitu (57.0 EBU), kinuskinvärinen juoma on raikas ja kepoisa. Tuoksussa on sitrusta ja aavistus pippuria. Sopisi varmaan hyvin ainakin pikkujoulun suolaisten naposteltavien kaveriksi, kun makea glögi jo tökkii.

Sananmukaisesti vahvan suosituksen voimme vanhasta muistista antaa myös Põhjalan Talveöölle, joka on mainio lajityyppinsä edustaja (imperial porter). Tosin 9-prosenttista juomaa nauttiessa kannattaa pysytellä kohtuullisissa annoksissa, ettei käy kuin pikkupomolle firman pikkujouluissa!

(Tuore assistentti osallistui kuvauksiin, mutta ei maisteluun.)